Muhteşem Yaratıklar: Arılar

Alman bilim adamı Albert Einstein ”Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz.” demişti. İşte bu kadar özel bir hayvan olan arıları araştırmaya karar verdim.

Arılar dünyanın en sistemli çalışan hayvanlarından biridir. Topluluk halinde hareket etmeleri, inanılmaz derecedeki çalışkanlıkları, aralarındaki güçlü iş bölümü tüm hayvanlar içerisinde onları çok özel bir yere koyar. Üstelik bütün bu özellikleri biz insanlara bile örnek olacak özelliklerdir.

Dünyadaki gıdaların %90’ı, seksen iki çeşit bitkiden elde edilmektedir ve bu bitkilerin %80’i arılar tarafından döllenir. Bu da arıların neden bu kadar önemli olduklarını anlamamıza yardımcı olabilir. Bu müthiş hayvanlar inanılmaz özelliklere sahip. İşçi arılar 2 kg. bal yapabilmek için toplamda Ay ile Dünya arasındaki mesafe kadar yani yaklaşık 380.000 km. kadar mesafe katetmekteler. Üstelik  arılar 7 hafta kadar süren bu koşuşturmalı hayatlarında sadece bir çay kaşığı dolusu kadar bal yapabilmektedirler. Yani arılar ihtiyaçlarından  çok çok daha fazla bal üretirler ve bunları peteklerinde saklarlar. Arıların müthiş yeteneklerine bir de mühendislik yeteneğini eklememiz gerekir. Çünkü petek yapımına  bağımsız bir şekilde devam eden arılar sonuçta tamamen birbiriyle uyumlu, düzenli ve eşit boyutlarda petekleri yapar ve birleştirirler. Birleşim yerleri o kadar mükemmel yapılmıştır ki kesinlikle anlaşılamaz. Peki neden arılar peteklerini sekizgen, beşgen gibi geometrik şekiller değil de altıgen yapar?

Daire, sekizgen, beşgen gibi geometrik şekiller bir araya geldiğinde arada boşluklar kalmaktadır. Kare ve üçgende ise aynı hacme ulaşabilmek için daha fazla balmumu kullanmak gerekmektedir. Alanın en çok kullanabilmesini sağlayan en uygun geometrik şekil altıgendir. Altıgen peteklerde hem en çok bal depolanır hem de yapılabilmesi için en az balmumu kullanılır. Sonuçta arı olabilecek en mükemmel şekli kullanmaktadır. Ayrıca arılar balın akmasını önlemek amacıyla petekleri 13 derecelik bir açıyla yapmaktadırlar. Sadece dünyada değil uzayda da arılar mühendisliklerini göstermişler. 1984 yılında özel bir kutuyla uzaya gönderilen arılar sıfır yerçekimine alışarak neredeyse aynı mükemmelikte peteklerini yapmayı başarmışlar. Ne müthiş hayvanlar değil mi?

(Visited 158 times, 1 visits today)