Günümüzde paranın yeri çok büyüktür. Yaşam, alışveriş kısacası hayatta kalmak adına her şey de para gereklidir. Peki ilerleyen yıllarda bütün ülkelerde tek bir para birimi olsaydı ne olurdu?
Tarih boyunca insanlar maddi ihtiyaçlarını farklı şekilde değerlendirmiştir. İlk zamanlarda takas usulü yöntemle ihtiyaçlarını gidermişlerdi. Ancak bu düzen Lidya medeniyetinin ilk parayı bulmalarıyla tamamen değişti.
Bu ilk para tüm ticaret anlayışını değiştirdi ve günümüzü de etkiledi ve bugünkü kripto paraların oluşmasına sebep oldu. Pek çok insan ise şu an zengin olmak için bu kripto paralara yönelmiş durumda ve ilerleyen vadede çoğu kişi dünya da tek bir para biriminin olacağını düşünüyor. Tıpkı Avrupa birliği üyesi ülkelerin avro kullanması gibi. Ancak bana göre bu durum belli başlı ülkeler ve birlikler için imkansız bir durum çünkü her ülke böyle bir durum için yeterli altyapı ve ekonomiye sahip değil. Aynı zamanda kripto para alabilmek için insanların yüksek miktarlarda maddi güce sahip olmaları gerekiyor çünkü kripto para hiç de ucuz bir yatırım türü değildir. İkinci bir sebep ise dünyada ki bazı ülkelerin böyle bir teklifi reddetmeleri olacaktır çünkü kendi ekonomileri ve uluslararası arena da ekonomik bir rekabet içinde olmaları gerekecek. Çünkü bu rekabet hem ekonominin canlı kalmasını hem de kendi para birimlerinin değerlenmesini sağlayacaktır. Üçüncü bir sebep ise böyle bir işlemin uzun zaman gerektirmesidir. Çünkü devletlerin vergilendirme sistemlerini, buna bağlı olarak vergi yasalarını, asgari ücretlerini ve maliye ile alakalı pek çok sistemi yeniden kurmaları gerekecektir. Böyle bir süreç ise hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için büyük ve yorucu bir işlem olacaktır. Bu kripto paranın gelişiyle beraber yeni siber suç türleri de türeyecektir ve bu da klasik paralardan daha riskli yapacaktır kripto paraları.
Son olarak bana göre bazı para türleri kültürel sembollerdir mesela Polonya zlotisi, Macar forinti, Türk lirası, Hint rupisi liste böyle uzar gider. Bu da başka bir sebep yaratarak kripto paranın oluşumuna sıkıntı yaratacaktır. Başka bir sebep ise bazı ülke ve milletlerin bu ortak parayı kendi milliyetçiliklerinden dolayı kabul etmeyecek olmalarıdır. Türkiye, Fransa, Rusya, İskandinav ülkeleri, Tayland ve Japonya bu ülkelere örnektir. Bunun sebebi ise bu ülkelerin insanlarının biraz daha fazla milliyetçi olmaları ve paralarının şekillerinin hoş durmasıdır ve bu yüzden ortak para teklifini bir gün reddedeceklerini düşünüyorum.
Kısacası önümüzdeki yıllarda insanlık ve dünyadaki ülkeler böyle bir teknolojiye hazır değildir. Bu durum temelinde hukuki, sosyo-ekonomik ve milli sebeplerden kaynaklanmaktadır. Olur da bir gün böyle bir sisteme geçilirse insanlık ya çok zengin hale gelmiştir ya da çok aptal çünkü paraya sahip olmak çalışkan insanların işidir ama parayı yönetip zengin olmak ise zengin insanların işidir ve hiç bir zeki insan kendi iktidarını ve parasını başka fakir bir insanla paylaşmayı istemez.