Milli Kütüphane ve Millet Kütüphanesi

  • Milli Kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara’da kurulmuş olan Türkiye’nin ulusal kütüphanesidir. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetini sürdürür. Ben de bu kütüphaneyi  kasım ara tatilinde arkadaşımla ziyaret etme fırsatı buldum. Girişte bizi yönetmen Lütfi Akad’ın yönettiği Yeşilçam filmlerinin afişleri karşıladı ,biraz daha ileri gidince konularına göre ayrıştırılmış okuma salonu gördük. Bunlara örnek verirsek Adnan Ötüken Okuma Salonu, Dr. Müjgan Cunbur Okuma Salonu,  Altınay Sernikli Süreli Yayınlar Salonu bu okuma salonlarından sadece bazıları. En çok vakit geçirdiğimiz salon büyük ihtimalle Altınay Sernikli Süreli Yayınlar salonudur çünkü uzun uzadıya eski gazeteleri inceledik en çok hayret ettiğimiz durum ise 1943’te doların sadece 157689 TL olmasıydı. Bütün okuma salonlarını ziyaret ettikten sonra en üst katta sergilenen Atatürk belgelerini görmeye çıktık. Oradan da sıradaki kütüphanemizi görmeye gittik. Milli kütüphanede benim en çok dikkatimi çeken şey üniversiteli abi ve ablalarımın kütüphanede vakit geçirip ders çalışmaları oldu.

  • Millet Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye’nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesi olan millet kütüphanesine de gitmeye karar verdik uzun araç kuyruğu ve geniş güvenlik önlemlerinin ardından bizi devasa bir bina karşıladı. Binanın girişinde  Dünya’nın sürdürebilir kılınması için gereken 18 şartı anlatan renkli ve ilgi çekici bir platform karşıladı. Millet kütüphanesi 13 kattan oluşur  ancak sadece çift katları halka açıktır. Cihannüma Salonu, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, Gençlik Kütüphanesi,

Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Süreli Yayınlar Salonu gibi salonlardan oluşur.  En önemli salonlardan biri olan Cihannüma salonu bir daire şeklinde tasarlanmıştır dairenin ortasında araştırma yapıp seçtiğiniz kitapları okuyabileceğiniz alanlar bulunuyor dairenin dış kısımları ise tamamen kitaplarla donatılmış durumda. Salon kendi içinde yedi kattan oluşuyor ve her katı bambaşka konularla alakalı kitaplarda dolmuş durumda. Biz de sosyal bilgiler dersinde işlediğimiz Türk devletlerini anlatan, Türk devletine hediye edilmiş nadir eserler bölümünde bulduğumuz bir kaynaktan inceleyerek öğrendiğiniz konuları derinleştirme fırsatı bulduk. Ayrıca çalışmaya gelen öğrencilerin bazıları orada sabahladığı için çorba ve kek ikramları da bulunuyor. Ayrıca ücretsiz olarak sürekli çay kahve ikramları da bulunuyor. Çalışmak ve araştırma yapmak için gelen her yaştan kişilere ücretsiz olarak hizmet veren dünya standartlarında muhteşem bir kütüphane. Bu kütüphanenin mimarisi çok etkileyici ve fonksiyonel olarak tasarlanmış  bu sayede kütüphane çok kalabalık olsa da  burayı ziyaret edenler bu kalabalıktan etkilenmeyerek rahat ve huzurlu bir çalışma ormanı bulabilmekteler.

Herkese bu kütüphaneleri ziyaret etmesini öneririm.

(Visited 67 times, 1 visits today)