MF-TM-TS-Dil Sistemi Geleceğimizi Kurutuyor

Geleceğe yönelik dersler bence orta okuldan itibaren verilmelidir. Lisede ayrılan MF-TM kavramı yetersizdir. Eğer dersler orta okulda ayrılırsa öğrenci hem gelecekte ne olacağını daha erken bileceğinden daha başarılı olacak hem de yetişkinlik döneminde bir kere kullanmacağı bir bilgiyi öğrendiğini kanıtlamak için fazla fazla verilen ödevlerla, gereksiz zor sorulan sınavlara zaman harcamayıp iş hayatında gerçekten işine yarayabilecek özellikler kazanabilir.

Lisede değil de ortaokulda ayrılsa bile MF-TM-TS-Dil sistemi yüzünden yine yetersiz kalacak, öğrencileri kısıtlayacaktır. Bence bu sistem IGCSE veya A Level gibi dersleri kendimiz seçebildiğimiz bir sistem olmalı. Tıp okuyacak birini elektriksel yükle veya asit baz tepkimeleriyle yine aynı şekilde fizik ağırlıklı okuyacak birine bitkilerde üremeyle veya coğrafi bilgilerle boğmak bence gereksiz ve saçma bir sistemdir.

Ama yanlış anlamayın fizik okuyacak birine fizik dışındaki dersler verilmemeli veya biyoloji okuyacak birine sadece ve sadece biyoloji verilmeli demiyorum. Her bilgi ileride işinize yarayabilir fakat bazı bilgilerde bu olasılık milyonda birden daha az bile olabilir. Dersler kesinlikle kaldırılmamalı fakat ders programında saati azaltılmalı ve ögrencilere ödev verilmemeli, sınav yapılmamalıdır.

Üniversitelere girerken de bu dersler bölümle alakasına göre değerlendirilmeli. Tıp bölümünde biyoloji ve kimyanın kat sayısı yüksek iken tarih, coğrafya gibi derslerin az olmalı.

Lisede bu programa  başlanınca çok geç kalmış oluyoruz. Fark ettiyseniz üniversiteye hazırlananlar sınavda daha yüksek not alabiliyim diye alan dersi olmayan soruları da çözüyorlar. Fakat bu sistem IGCSE veya A Level sistemi gibi olsa öğrenciler diğer dersleri de çözeyim, yapamadığım sorulara telafi olur mantığıyla değil kendi dersimi en iyi şekilde yapıyım da diğerlerinin önüne geçiyim mantığıyla sınava girecek ve kendi dalında dolayısıyla iş hayatında daha başarılı olacak. Ortaokulda girilirse bu sisteme öğrenci gireceği sınavda iyi yapabilmek için daha çok çalışacak, daha fazla soru çözecek, daha fazla konu tekrarı yapacak ve bilgileri kalıcı olacak. Eğer bir öğrenciye gelecekte kullanmayacağı bilgileri verip ileride tekrarını sağlamazsanız bu bilgiler su gibi akıp gider ve unutulur zaten unutulmayanların adı genel kültür.

Kısacası lisede derslerin ayrılması gereksiz ve saçmadır. Bu ders ayrımı ortaokulda öğrencinin gelecek planlarına ve ilgilerine göre hemen hemen her dersin olduğu bir ders listesinden seçilmelidir. MF-TM gibi sınava girme türleri kaldırılıp her dersin ayrı bir harfle belirtildiği en az 3 dersen oluşan sınavlar olmalıdır. Üniversiteler bölümlerle derslerin alakasına göre puan vermeli, dersine göre bazen hiç vermemelidir. Eğer bu sistem değişmezse öğrenciye okuldan adımını attığı anda unutacağı bilgilerin verilmesi baskısı geleceğini kötü etkileyebilir, bir derse odaklansa tam yapabileceği bir sınavda birden fazla derse aynı anda odaklanmaya çalıştığı için kötü not alabilir. Bu sistem geleğimiz olan gençlerin geleceğimizi garanti alması için değiştirilmeli ve yeni sistem uygulanmalıdır.

(Visited 76 times, 1 visits today)