Basınç

Basınç olmasaydı, denizin derinliklerine inebilirdik ve kulaklarımız basınçtan dolayı hasar almazdı çünkü her insan denizin en derinliklerine inmek ister. Oralara çok merak eden insanlar olabilir ve denizin en derinliklerine inmek isteyen bir grup hayatını kaybetmiş çünkü ne kadar aşağıya indikçe basınç da o kadar artar ve bu kuvvetli basınç bütün vücudu patlatır. Basınç ile sadece denizin basıncı örneği yoktur, bunun gibi birçok örnek vardır ama ben bu taslakta basınç tanımı ve deniz basıncını anlatacağım:

Elinizi suya daldırdığınızda veya yazın denize girdiğinizde, vücudunuzda bir baskı olduğunu gözlemlersiniz. Basitçe bu etkiye sıvı basıncı denir. Sıvılar akışkan oldukları için koyuldukları kabın temas ettiği bütün yüzeylere basınç uygularlar. Örneğin; hidrolik frenler, vinçler, tulumbalar ve itfaiye merdivenleri sıvı basıncı ile çalışmaktadır. Sifonlar sıvı basıncı etkisiyle çalışır. Sifon, tuvaletten daha yukarı yerleştirilir. Sifonun içindeki suyun basıncı sifon çekildiği zaman suyun aşağı akmasını sağlar. Su depolarının tepelere ve yüksek kulelerin üstüne inşa edilmesinin nedeni de suyun basıncını kullanarak şehre suyu ulaştırmaktır.

Normal dalgıç kıyafetiyle ancak belli bir derinliğe inilebilir. Belirli bir derinlikten sonra sert basınç tulumu olmadan dalgıç normal kıyafeti içinde ezilir. Denizaltılar ancak belli bir derinliğe kadar dalabilir. Okyanuslarda çok derinde yaşayan bazı hayvanlar, deniz yüzeyine çıkarıldığında patlar çünkü vücutları okyanusun derinindeki basınca uyum sağlamıştır ama basıncın daha az olduğu deniz yüzeyine çıkınca vücutlarının iç basıncı çok fazla gelir.

(Visited 8 times, 1 visits today)