Metaverse ve Sosyal İzolasyon

Belki 1 2 yıl önce hayatımıza girmesinden bahsetseydik metaverse ile yavaş yavaş tanışmaya başlıyoruz lafını kullansak daha doğru olurdu ama artık metaverse hem teknolojik olarak hem sosyal ilişkileri etkileyecek kapsama girdi. Apple’ın da Vision Pro cihazını satışa sunmasıyla beraber artık inkar edilemez bir biçimde, metaverse hayatımızda çok önemli bir yer taşıyor. Bu teknoloji şu an herkesin kullanımına açık değil çünkü fiyatlar ekstrem derecede pahalı. En azından Türkiye için. Yine de yeni teknolojiler fiyatlandırma esnasında pahalı olarak başlar, ama sonrasında giderek ucuzlamaya başlar. Artık bu telefondan itibaren alışılmış bir şeydir. Biz ise bu teknoloji hayatımıza tamamen adapte olunca ve artık bizim metaverse’e uyum sağlamak için çalışmaya başladığımız zamanlardan konuşacağız.

Öncelikle Metaverse’in giriş hikayesinden bahsetmekte fayda var.  Metaverse kavram olarak bir bakımda aşırı eski bir terim değil. 1992 yılında bulunmuş. Şaşırtıcı değil. Daha yeni olsaydı zaten bu kadar büyük bir gelişim gösterebilir miydi, bu tartışılabilir. Fakat metaverse ilk çıktığı dönemde kurgusal bir dünyayı nitelemek için kullanılmış. Biz kelime anlamına bakınca artık gerçekten bir kurgusal dünyaya doğru ilerliyoruz. Gerçekten şimdi ile 30 yıl öncesine bakınca bir kurgusal dünya görmemiz mümkün. Çoğu ödemelerimizi ve bankacılık işlemlerini, eğlence aktivitelerini, dans, müzik, spor gibi türlü türlü insan hayatında kilit aktivitelerimizi internet üzerinden yapmaya başlıyoruz. Artık bir bilgisayarın önüne oturmamız veya elimizdeki cihaza da odaklanmamız gerekmeyecek. Aksine her an, istediğimiz yerde metaverse’e erişebileceğiz, zira bu teknoloji bir gözlük boyutundaki eşyalar tarafından sağlanacak. Belki ilerledikçe daha küçülür. Belli olmaz. Fakat işte bu noktada hayatımıza sosyal izolasyon giriyor. İzolasyon kelimesi bize pandemiden tanıdık geliyor olabilir. Sosyal izolasyon durumunda ise ortada herhangi bir salgın bulunmak zorunda değil. İnsanlar artık kendi isteğiyle evlerini terk etmek zorunda kalmayacak. İnsanlar dört duvar arasında market siparişlerini, eğlence aktivitelerini ve belki tüm ihtiyaçlarını bir gözlük aracılığıyla sağlayacak. Ancak şahsen ben her şeyin bu yöntemle işlemesini mantıksız buluyorum. Ne yani, insanlık medeniyeti varoluşundan birkaç milyon yıl sonra birbirleriyle hiç mi iletişime geçmeyecek? Saçma. İnsanlar yine birbiriyle iletişim kurmak zorunda çünkü buna hem bağımlı hem de meyilli. İnsan sosyalleşmeye meyilli bir canlı. Sanal gerçeklik isterse her türlü kolaylığı sağlasın, insanlar yine birbirinden kaçamaz.

Elbet metaverse’in getirdiği yenilikler ve kolaylıklar mutlaka faydalı olacaktır, ama düşündüğümüz kadar kötü olmayacak. Şu an bile düşündüğümüzden daha iyi bir durumda olduğumuzu göz önünde bulundurmak lazım. 2025’te tüm su kaynaklarının tükenmesi söz konusuydu bir aralar. Sadece kendimizi çağın yeniliklerini kapamaktan ziyade daha çok adapte olmamız gerek.

(Visited 7 times, 1 visits today)