Metaverse iyi mi, kötü mü?

Metaverse, basitleştirilmiş bir açıklamayla dünyanın sanal bir hali gibidir. Burada insanlar sanal bir şekilde etkileşimde bulunabilir, alışveriş yapabilir, oyun oynayabilir ve çok daha fazla şey olabilir. Teoride olan ideal metaverse herkesin sanal gerçeklik gözlükleriyle katıldığı üç boyutlu bir ortamdır ve bunun için olan bazı çalışmalar da vardır. Şu an bulunan metaverse’ler çokta büyük değillerdir fakat gelecekte daha büyük ve gelişmiş projelerin gerçekleştirileceğinde de şüphe yoktur. Başta gayet iyi gözüken bu “Metaverse”in tabii ki iyi olduğu kadar, hatta belki daha çok olumsuz yanları olacaktır. Bir gün her insan artık bir metaverse’in içinde yaşıyor olabilir. Ve böyle olursa metaverse’ler yeni bir gerçeklik olabilir mi?

Eğer yakında büyük bir metaverse çıkarsa ve her insan bunun bir paçası olursa git gide bu metaverse bir gerçeklik olmaya başlar ve gerçek hayat yavaş yavaş önemsizleşir. İnsanlar artık alışverişi, başkalarıyla görüşmelerini, eğlencelerini ve hatta işlerini yapabilecekleri veya eğitim bile alabildikleri için gerçek hayatla bağlantı azalacak. Sadece yemek yemek gibi işler için bu ortamdan çıkılacak ve dış dünya yavaşça değer kaybetmeye ve yok olmaya başlayacak. Hem de bu yeni gerçeklik inşalara çoğunlukla yaradan çok zarar getirecek, daha çok evde olup oraya katılındığı için insanlar yeterince hareket etmez ve obezite gibi hastalıklar hızlıca artışa geçer. Bunun dışında hep bir ekrana bakılındığı için inşaların göz sağlığı git gide kötüleşecek ve insanlar genel olarak kötü etkilenmiş olacak.

Fakat bunlar metaverse’in sadece kötü olacağı anlamına gelmiyor. Yukarıda da anlattığım sebeplerden dolayı metaverse’in insanlığa bir çok da faydası vardır. Daha kolay etkileşim ve daha az ulaşımla birlikte arabalar ve araçlar daha az kullanılıyor olacak. Böylece dışarıya salınan egzoz gazları azalır ve hava biraz daha temiz olabilir. Fakat, artık herkesin daha çok elektrik kullanmasından dolayı elektrik üretiminden çıkan kirlilikten az olabilir ve böylece iyi yanı olduğu halde çok da işe yaramayabilir. Bunun yanında insanlar daha kolay işlerini halledip eğlenebileceklerdir, bunlar hep sanal olunca bir tıklamayla birlikte işe gidilebilir, kolayca yapılabilir ve hemen geri dönülüp istenilen her aktiviteye kolaylıkla ulaşılabilir ve bu da bizim için olan tek gerçek fayda denebilir.

Sonuç olarak bu metaverse fikri ilk söylenişte hayatı çok daha kolaylaştıracak gibi gözüktüğü içiniyi görünse de insanları gerçeklikten koparıp sağlığa büyük bir tehdit olma gibi çok daha fazla kötü sonuçlar çıkarabilir ve gerçekliğimizin yerini alabilir. Bu yüzden metaverse eğer büyük bir proje olarak olursa bile bence kontrollü olmalı ve hayatın her noktasını kapsamamalı ki sanal hayata kapılıp gerçek hayatı unutmayalım ve her şey kontrol altından çıkmasın.

(Visited 10 times, 1 visits today)