Bir kullanıcının dijital ve gerçekliği artırılmış sanal bir evrende hareket edebileceği, çalışabileceği, oyunlar oynayabileceği, arkadaşları ile gezebileceği teknolojinin her yönünden sınırlarını zorlayacağı bir platformdur. Metaverse şirketinin kurucusu Mark Zuckerberg bu platformun temel özelliklerinin yayılmasına 5 ila 10 sene arası bir süre vermiştir. Zuckerberg metaversi’ün çağımızın internetinin yerine geçebileceğine inanıyor. Metaverse sayesinde, bu platformu kullanan insanlar sanal olarak istedikleri herhangi bir yere; konserler, konferanslar ve iş toplantıları gibi sanal dünya gezilerine gidebilir. Veya herhangi bir oyunu sanki kendi gerçekliğindeymiş gibi yaşayarak oynayabilir. Metaverse sayesinde çok özgür ve sınırları olmayan bir dijital dünyada yaşamak mümkün olsa da gerçekliğimizden bu kadar fazla kopmamız sağlıklı bir durum mu?
Bu platformun bize sağlayabileceği bir çok fırsat vardır. Mesela istediğiniz herhangi bir şeyi yapma özgürlüğü gibi. Bir akşam meteverse ile istediğiniz bir oyunun kahramanı olup, hazine avına çıkabilirsiniz veya istediğiniz bir ülkenin sokaklarında gezinip, tarihi yerlere istediğiniz kadar yakından hiç rahatsız edilmeden inceleyebilirsiniz.
Bizim çağımızda yaşayan bir insan için kütüphaneden bir bilgiyi öğrenmeye çalışmak ne kadar eski moda bir aktivite gibi geliyorsa metaverse çağında da google dan bir bilgiyi öğrenmek o kadar eski moda gibi gelecek. Çünkü metaverse sayesinde bir bilgiyi sadece dokunarak öğrenebileceğiz. Ayrıca öğrenmek istediğimiz bilgiyi tüm detayları ile görsel bir biçimde anlayabilme şansımız olacak. Ayrıca kullanıcılarına tanıdığı bu sanal evren sayesinde insanlar onlara en uygun olan çalışma alanını seçip, orda istedikleri şekilde çalışabilecekler.
Metaverse’ün fırsatları kadar bizi kötü etkileyebileceği de birçok özelliği vardır. Mesela hepimiz facebook’un insanların özel bilgilerini sakladığını ve kullandığını biliyoruz. Metaverse ile bu evrene sunduğumuz bilgiler çok daha özel ve ulaşılması çok daha kolay olacaktır. Bu tür özel bilgilerin bu platformun kurucuları tarafından nasıl kullanılacağı tamamen onların eline bırakmış olacağız.
Metaverse bize gerçek hayat gibi hissettiren bir sanal evren yaratmayı planlıyor. Bu ne kadar güzel gözükse de eğer bu sanal evren bu kadar gerçekçi olacaksa gerçek evrenimiz ile sanal platformu nasıl birbirinden ayırt etmeyi başaracağız? Bu platform bizi gerçekliğimizden alıp tamamen sanal olan bir Dünya’yı bizim kendi gerçekliğimiz yapabilir. Bu yüzden gerçeklikle olan tüm bağlarımızı kaybedip, gerçek evrenimizi ve hayatımızı unutabiliriz. Gerçek ile olan bağlantılarımızı kaybettiğimizde bize ne olacak? Gerçek evrende olan vücudumuz bu durumda nasıl hayatta kalacak? Bu soruların hepsi cevabı daha bilinmeyen ürkütücü sorulardır.
Bütün bunları düşününce metaverse’ün bize katabileceği birçok iyi özelliğin olduğunu düşünüyorum. Mesela istediğimiz herhangi bir yere gitmek veya herhangi bir oyun karekteri olmak çok eğlenceli olabilir. Ancak bence her şeyin olduğu gibi bu evreninde sınırları olmalı ve bizi gerçekliğimizden tamamen koparmaması gerekir. İnsanları bu yanılgıdan korumak için birçok önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Eğer tüm önlemler alınırsa metaverse’in insan çağı için çok büyük ve güzel bir evren olduğunu düşünüyorum.