Mesleklerin Cinsiyetleştirilmesi

   

         Bence mesleklerin cinsiyeti olmamalıdır. Benim bu hipotezi savunma nedenim, bu hayattaki bütün bireyler özgürdür ve istedikleri meslekleri yapabilirler. Cinsiyetler her ne olursa olsun bu durumu engelleyemez.Günlük hayatımızda böyle mesleklerin cinsiyeti olduğunu düşünen dar görüşlü insanlarla karşılaşabiliyoruz. Çoğu meslekte cinsiyete göre ayrıştırma olduğunu görüyoruz. Örneğin hemşirelik bir kadın mesleği olarak düşünülürken itfaiyecilik bir erkek mesleği olarak görülmektedir. Mesela kadınlar askerlik yapamaz yada polis olamaz diyenler. Niye yapamasınlar ki , gayet de güzel yaparlar cinsiyetleri bu durumu hiçbir şekilde etkilemez. Başka bir örnek olarak da erkekler hosteslik veya satış danışmanlığı yapamaz diyen insanlar. Neden yapamasınlar. İnsan kim olursa olsun hangi cinsiyette olursa olsun istedikten sonra yapamayacağı hiçbir şey yoktur.

     Aynı zamanda günlük hayatımızda böyle düşünenlerin düşüncelerini kıranlar ve istedikleri meslekler için uğraşan ve başaran insanlar da vardır. Ama maalesef o insanları çoğu da toplumsal cinsiyet ayrımcılığı yapan ve meslekleri cinsiyetleştiren insanlar tarafından oldukça tepki ile karşılanıyorlar. Aslında ön yargılı  olmasalar meslek seçiminde  cinsiyetin bir önemi olmadığını görmüş olacaklar ve herkesin işi daha da kolaylaşacak. Bu mesleklerin cinsiyetleştirilmesi kadın ve erkeklerin yaptıkları işler ile  yönelebileceği meslekleri ayrıştırarak oluşan bir algıdır. Yani ”erkek işi” yada ”kadın işi ” olarak bazı insanların adlandırdıkları işleri aslında tüm herkes yapabilir. Fakat dediğim gibi bu önyargıların kırılması gerekiyor.  Benim açımdan bu tabuların yıkılması için cinsiyetleştirilen meslekleri seçenlerin hiçbir koşulda pes etmemesi ve mesleklerin cinsiyeti olmadığını göstermeleri böyle düşünen insanları ön yargılarını kırabilir ve aynı zamanda insanların meslek seçimlerini “kadın” veya “erkek” işi olarak sınıflandırmamalarını sağlar.Bu ön yargıya örnek olarak : 2017 yılında 112 Devlet üniversitesi rektöründen sadece 3’ünün kadın olması ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarında kadınların oranı (%17.3) erkeklere kıyasla (%82.7) çok daha azdır. günümüzde bu oran giderek artmaktadır bu da bu ön yargıların azaldığı anlamına gelmektedir.

      Sonuç olarak; mesleklerin cinsiyetleri yoktur ve böyle düşünmek hepimize zarar verir. Ayrıca meslekleri cinsiyetlerine göre ayırmak insanların farklı yeteneklerini göstermesine engel ve de özgüvenlerinin kırılmasına neden olur. Benim bakış açımdan ön yargılı olarak meslekleri ayrıştıran insanlar düşüncelerini değiştirerek bu ön yargıyı kırmalı ve topluma faydalı aynı zamanda farklı bakış açıları getirmelidirler. Eğer gerçekten bir iş için uğraş gösterip,  yapabileceğimize inanırsak ne cinsiyet ne de başka bir faktör bu duruma hiçbir şekilde etki gösteremez ve yaptığımız işten hem verim alırız hem de mutlu olup başarıyı elde ederiz.

 

(Visited 23 times, 1 visits today)