Mesleklerin Cinsiyeti…?

Meslek kavramı nedir? Bir kimsenin kendine temel çalışma alanı edindiği, geçimini sağlamak için yaptığı sürekli iş. Peki ya cinsiyet? İnsanlar kendi cinsiyetini seçemezken mesleklere sanki cinsiyet ile alakalıymış gibi yaklaşılması ne kadar doğru? Örneğin bazı eski düşünceliler der ki: “Kadından mühendis,pilot mu olur ya?” Erkeklerin yapıp kadınların yapamayacağı şey meslek mi? Aslında aynı meslekte kadın da erkek de aynı işi yapıyor. Bir mesleği erkekler yaparken neden kadınların yapamayacağı düşünülüyor?

Mustafa Kemal ATATÜRK :  İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki; bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki; bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?

Yıllar yılı süren bu algı yazgı mı yoksa insanlığın kendi kendine koyduğu ya da koymak istediği bir sınır mı?
Her meslekte kadınlar da erkekler kadar başarılıdır ancak bazıları hala söyler durur “Savcılık erkek işidir kadın ne yapacak mahkemelerde” Erkekleri kadından özel kılan nedir? Ya da tam tersi durumlar da yaşanır,

Aslında kadınların yaşadığı problemlerin  benzerlerini erkekler de yaşıyor.Mesela hemşirelik veya pastacılık gibi herhangi bir cinsiyeti olmayan mesleklere insanlar cinsiyet yükler.
“O kadar okudun hemşire mi olacaksın hem kadın işi o çalış doktor ol”  Hemşirelik ve kadınlık arasındaki bağ nedir tam olarak? ya da
“Ne pastacılığı ya oturur evde kadın yapar onu” Neden erkekler pasta yapamıyor mu? Cevap basit aslında yapabiliyor ancak insanlar buna da sınır çizip buna da karışmak istiyor. Mesleklere cinsiyet koymaya çalışmak ne kadar saçma.Kime ne isteyen istediğini yapsın diyeceğim fakat insanlık bu ayrımcılığı çoktan kabullenmiş gibi görünüyor. Mesela en çok ayrım yapılan mesleklerden biri ise ‘Mühendislik’. Bu meslekte kadın ve erkek ayrımını rahatlıkla görebiliyoruz.

2021 yılı sonu itibariyle Türkiye’de TMMOB’ye kayıtlı 16 693 kadın üye ve 120 672 erkek üye bulunmaktadır.”
Arada ki uçurum farkı görmemek elde değil. Daha da üzücüsü kadın mezun sayısı bu kadar azken çoğunun atanamamış olmasıdır.

Firmaların röportajlarda söylediği kadarıyla daha iyi bir üniversiteden mezun olan kadın mühendis almak yerine sıralama olarak geride bir üniversiteden mezun olan erkek mühendis alacaklarını açıkça belirtmişlerdir.

Kısacası hem erkekler hemde kadınlar mesleklerin cinsiyeti yüzünden hayallerinden vazgeçiyorlar. Bunun nedeni kimi zaman aile baskısı kimi zamanda toplumda olan algı yüzünden kabul görülmeyeceğini düşünmekten geçiyor.

(Visited 34 times, 1 visits today)