Robot elektro-mekanik bir cihazdır. Bu robotlar otonom ve programlanmış görevleri bize yardımcı olmak için yapılmış mekanik ve elektronik cihazlardır. İlk robot ismini Karel Čapek 1920 yılında “Rossum’s Universal Robots” eserinde kullanmıştır. İlk robotlar eğlence amacı ile üretilirken, günümüzde ise birçok sektörde çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Dolayısıyla robot teknolojisi artarak devam etmekte ve insan aklının sınırsız boyutlarını gözler önüne sermektedir.
Robotlar hayatımızın birçok alanında bize yardımcı olup, işlerimizi daha iyi ve daha hızlı bir şekilde yapabilmemizi sağlar. Teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesinin de çok büyük etkisi var. Robot teknolojisinin kullanım alanlarını incelediğimizde sağlık, savunma, sanayi, kurtarma ve ev aletleri gibi alanlarda yaygın olduğunu görürüz.
Bu anlatılanlar dışında robotların hayatımızda yer almasının olumlu ve olumsuz yanları da vardır elbet. Sağlık alanında doktorlar hassasiyet gerektiren ameliyatları robotlar yardımıyla yapabilmektedir.Olumsuz diyebileceğimiz bir örnek vermek gerekirse, sanayi sektöründe insan yerine robotların tercih edilmesi, işsizlik oranın artmasına sebep oluyor.
Robot teknolojisi doğru düşünülüp doğru amaçlar için yapıldığında insanlık için büyük bir kolaylık sağlar. Kendime “Ben bir robot yapsaydım ne amaçla yapardım?” sorusunu sorduğumda kendim için yaparım diye düşünüyorum. Örneğin markete benim yerime onun gidip alışveriş yapmasını isterdim.
Ailem için robot yapsaydım; robotuma yemek programlarını yükleyip yemek yapmasını sağlardım. Böylece ailemle daha çok vakit geçirebilirdim.
Toplum için robot yapsaydım; park ve oyun bahçelerindeki oturakları ve oyun aletlerini temizleyen ve dezenfekte eden bir robot yapardım. Çocukların daha sağlıklı oyun alanlarında oynayabilmeleri için.
Peki, bu soruyu size sorsam:
“Siz bir çocuk olarak bir robot yapsaydınız ne yapmak isterdiniz?”
Sorunun cevabını toprak.zulfikar@gmail.com adresine gönderirseniz, bir sonraki yazımda sizin düşüncelerinize de yer vermiş olurum.