Matematik Sanat İçin Her Şey Mi?

Matematik birçok insana karmaşık, zor ve sıkıcı gelir ama matematiğin iç dünyasına girdiğiniz zaman böyle şeylerin olmadığını anlayacaksınız. Matematik neredeyse bütün bilim dallarının alt yapısı gibi. Matematik hayatımızda sanat, müzik, mimari, temel bilimler gibi birçok alanda karşımıza çıkıyor.

Çoğu insana matematikle sanat arasında bir bağ var mı diye sorulduğunda matematik belli kurallara bağlı sanat ise tam tersi hayal gücüne bağlı gibi olumsuz cevaplar alırız. Aslında her tasarımın altında oranlar, kesirler, sayılar, çizgiler, geometrik şekiller gibi matematik terimleri yatar. Tasarımcıların bazıları bilerek bazıları ise bilmeyerek tasarımlarında matematiği kullanırlar. Tasarımların temeline indiğimizde her şeklin bir geometrik şekilden türeyerek oluştuğunu fark ederiz. Bu şekillerinde belirli oranlarda belirli hacimlerde birbirine bağlandığını anlarız. Tasarımlarımızı matematikle birleştirerek yapmak tasarımların göze daha güzel görünmesini sağlar ve bir bu birleştirmeyi yaparken daha önce niye öğreniyoruz dediğimiz integral, denklem gibi matematik konularını kullanmış oluyoruz.

Perspektif, sadece ölçülerin tuvale yansımış halidir. Heykel, bütün heykeltraşlar eserlerini bir matematiksel uyuma göre yaparlar. Hat sanatı, hiçbir tasarımcı hat sanatında kendi isteğine ya da ezbere bir şekilde uzatmamıştır harfleri.

Çevremizde sanat yaptığını düşünen ama yapamayan çok insan vardır. Yapamamalarının nedeni matematiksel uyumu kullanmayıp gelişi güzel şeyler yapmalarıdır.

Pisagor, güzelliğin matematiksel oranlardan oluştuğunu söylemiştir ve herkesinde bildiği altın oranla bunu kanıtlamıştır. Aristotales de yine Pisagor gibi güzelliğin matematiğe bağlı olduğunu söylemiş ve bunu bazı şeylerle kanıtlamıştır. (simetri, özel açılar…) Onlara göre nesne ne kadar güzelse o kadar matematikle bağlantılıdır.

Sanatla matematiğin bağlı olduğunu kanıtlayan bazı şeyler;

Mona Lisa: Leonardo Da Vinci

Son Akşam Yemeği: Leonardo Da Vinci

Atina Okulu: Raffaello Sanzio

İnci Küpeli Kız:Johannes Vermeer

Simon Beck`in Kar Sanatı

Tom Beddard`ın Faberge Fraktalları

Kerry Mitchellin Curiosity Mars`a Ayak Basma Kutlaması

Bu eserlerde altın oran kullanılmıştır. Matematik sanat uyumu sadece tasarım olan şeylerde değil işitsel sanatlarda da vardır. Klasik müzikte sanatla bağlantılıdır. Sağır birine bile beste yaptıran şey matematiktir. Çünkü beste yapmak müzik kulağına değil matematiksel zeka gerektiriyor.

Sonuç olarak Luca Pacioli`in de dediği Matematik olmadan sanat olmaz sözünü doğru olduğu kanısına vardık.

(Visited 270 times, 1 visits today)