Mark Twain ve Victor Hugo

Mark Twain yeniliğe inanmamakta, Victor Hugo ise yeniliğin durdurulabileceğine inanmamaktadır. Bana göre ise ikisi de aynı şeyi düşünüyor ama farkında değiller. İlk olarak Mark Twain’in fikri, yani yeniliğin olmadığı fikri şu şekilde: Mark Twain zorlu zamanlar geçirmiş bir yazar, bana kalırsa bu onun insanların ne bilirse onu işleyeceği, değişimi kabullenemeyeceğini düşündüğü fikrini aklıma getirir. Bunun Mark Twain’in aslında insanların alışkanlıklarında ve kafa yapılarında fikirlerini değiştiremeyeceklerini, sürekli barbar ve cahil kalacaklarını hatta bu huylarını çocuklarına öğretmeye çalıştığını anlatmaya çalışıyor olduğunu düşünüyorum. Bu düşünce şekli eğer anlamını tahmin ediyorsam çoğu insanın üzerinde anlaşabileceği bir konu olmakla kalmaz Victor Hugo ile bile ortak noktaları bulunabilir.
Öbür yandan Victor Hugo’nun fikri çok fazla kullanılan bir düşünce tarzıdır. Bu düşünce tarzında bahsedilen değişim insanların yaşama stilleri, adaptasyon özellikleri, zeka seviyeleri ve benzeri tarzı özellikler üzerine olan gelişimdir. Bu özellikler aynı zamanda birbirini de yükselterek gelişir ve gelişmeye de devam eder. Örneğin bilgisayar bilgi erişimiyle bilgiyi çoğaltmış, çoğalan bilgi bilgisayarları geliştirmiş ve bu böyle devam etmiştir.
Sonuç olarak, Victor Hugo insanların kafa yapılarını değiştiremeyeceğinde Mark Twain ile, Mark Twain ise insanların yaşam şekillerini değiştirdiklerinde Victor Hugo ile anlaşabilir. Bu konu her ne kadar üzerine tartışılabilir ve yeni düşünce tarzları ile farklı sonuçlara ulaşılabilinse de bana kalırsa en doğru düşünce şekli her zaman bir uzlaşma bulmaktadır.

(Visited 6 times, 1 visits today)