Makineleşmiş Tarım

Teknolojinin tarımda giderek artan biçimde kullanılması avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Günümüzde teknoloji hayatın her alanında kullanılmaktadır. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı tartışmasız bir gerçektir. İnsanoğlunun olumsuz yönleri olsada teknolojiden vazgeçmesi mümkün değildir.

Dünya nüfusunun artması gıda ihtiyacını artırmıştır. Sanayi devriminden sonra tarım alanında da çok daha fazla üretim için makine ve araçlardan yararlanılmıştır. Tarımda makineleşme ile birlikte insan gücüne ihtiyaç azalmış ve hızlı üretim ile daha çok verim alınmıştır. Özellikle fiziksel şartları zor arazilerde teknolojinin çiftçiye yardımı çok fazla olmaktadır. Ürünlerin toplanması, ayrıştırılması  teknoloji yardımıyla çok hızlı ve hatasız yapılabilmektedir. Üretilen ürünler yine teknolojinin yardımıyla tüketiciyle kısa sürede buluşmakta, marketlere ve pazarlara taze ürün kısa zamanda ulaşmaktadır. Teknoloji tarımda sadece makineleşmeyi sağlamakla kalmamıştır. Tarlada kullanılan gübre, tarımsal ilaçlar hatta tohuma da hizmet etmiştir. Tarımda amaç;  hızlı, çok ve uzun raf ömrüne sahip sebze ve meyvelerin üretilmesine olmuştur. Teknoloji tarımda sadece makineleşme ile sınırlı kalsaydı teknolojinin sadece yaralarından bahsediyor olacaktır. Makineleşme ile üreticinin işinin çok kolaylaşması ve hızlanması çok önemli bir katkı sağlamış olacaktı. Maalesef teknolojiyi durdurmak mümkün olmadığı için yediğimiz sebze ve meyvelerde de değişime neden olmuştur.  Bu değişim tüketici için olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar, kimyasal gübreler ve değişime uğratılmış tohumlar ile üretilen sebze ve meyveler sağlığımız için büyük risk taşımaktadır. Ülkemizde yerli tohum bulmak çok zorlaşmıştır. Çiftçiler çok dayanıklı, çok verimli ve ürün alması kesin olan hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohumları kullanmayı tercih etmektedirler. Yerli tohumların dayanıksız ve az verim verdiğini söylemektedirler.  Oysaki yerli tohumların bırakılması ile yediğimiz  sebze ve meyve ile vücudumuza bize zarar verecek olan kimyasalları da almaktayız. Büyüklerimizin sık sık söylediği “artık meyve ve sebzelerin eski tatları ve kokuları yok” söylemleri de hiçbir meyvenin ve sebzenin eski tatlarının da olmadığını öğreniyoruz.

Teknoloji ve sanayileşme insanlığın en önemli adımlarındandır. Bundan vazgeçmek mümkün değildir. Bize sağladığı kolaylıklar ve yararların yanı sıra beraberinde getirdiği olumsuzluklarda vardır. Olumsuzlukları en aza indirerek tarımımızı en üst düzeye çıkarmalıyız. Kimyasallarla sebze ve meyvelerimizin yanı sıra topraklarımızın, sularımızın ve havamızın kirlenmesine izin vermemeliyiz.

(Visited 252 times, 1 visits today)