Makineler Düşünebilir mi?

İllaki hepimiz bir yerden duyduk bu iki kelimeyi yada merak edip internetten baktık. Nedir bu bir ara çok popüler olan ve hala daha dilimizden düşüremediğimiz bu teknolojik varlık ? Yapay zeka; bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir .Peki insanlığın yaptığı bu zeki ama bir o kadar da merak uyandıran teknolojik varlığın yaptıklarını ve yapabileceklerini biliyor muyuz? Hayır, bilmiyoruz. Peki bilmediğimiz gerçeklerin insanlığa olan etkileri?

  İngiltere’dCambridge Üniversitesi’nin yeni “Yapay Zeka Araştırma Merkezi’nin açılışında konuşan ünlü fizikçi Stephen Hawking, “Güçlü bir yapay zekanın yükselişi insanlığın başına gelen en iyi ya da en kötü şey olabilir.” dedi. O gün ünlü fizikçi yapay zekanın insanlığın başına getirebilecekleriyle ilgili bu kelimeleri kullandı. Hawking‘in bu sözlerinin üstünden tam olarak dört yıl geçmiş olması size de tuhaf gelmiyor mu? Çünkü Yapay zeka denilen bu teknolojik varlık 4 yıl öncesine göre gelişti ve gelişmeye devam ediyor ama insanlığın, fizikçilerin veya ünlü düşünürlerin fikirlerinde bir gelişme yok. Peki ben bu kanıya nasıl vardım?

Hemen anlatayım. Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve çoğunluğa göre hayırsever ya da en önemlisi Space X’in kurucularından biri. Kimden bahsediyorum ? Tabi ki Elon Musk‘tan. Musk bir röportajında “yapay zekayı kimin kontrol ettiği insanoğlunun karşılaşacağı en büyük tehlikedir”dedi. Ben bu düşünceye katılıyorum. Çünkü yapay zekanın diğer adı duyduğumuz ve bildiğimiz kadarıyla -bildiğimiz kadarıyla diyorum çünkü biz tüketicilere yapay zekanın sadece masum yüzünü gösterdiklerine inanıyorum.- modern savaşın yeni silahı.Ve düşünülen ve söylenen gelecek o ki biz her gün bu varlıkla belki iş yerimizde belki okulumuzda belki de trafikte iç içe olacağız.Düşünsenize sabah okula ya da işe gitmek için evden çıkıyoruz ve güvenlik görevlimiz yeni sürüm robotumuza selam veriyoruz.Ne acayip ama.

Biz bu sekilde geleceğe dair hayal kurarken o gelecekte bir işimiz bile olmayabilir . Nasıl mı? İşte şöyle;Yapay zeka denilen bu teknolojik varlığın geliştirilmesiyle bir çok meslek tarihe karıştı.Size bir kaç örnek verecek olursam terziler,polisler,trafik görevlileri,güvenlikler ve daha nicesi.Dikkatinizi çekmek istediğim nokta şu kaybolan mesleklerin bir çoğu güvenlik alanında olan meslekler ve bu beni çok endişelendiriyor.Neden mi? bazılarımız benimle aynı fikirde değil ama; ben arkadaşımın, ailemin, tanıdık ya da tanımadık kimsenin modern savaşın yeni silahı denen bir teknolojik varlıkla aynı ortamda bulunmasını istemem.

Yani fikirlerimi toparlamak gerekirse; ünlü girişimci Elon Musk ya da zekasıyla ve buluşlarıyla kendine hayran bırakan Stephen Hawking gibi düşünmek gerekiyor bence.İnsanoğlu olarak geleceği öngörmemiz ,Dünya ve insanlar için büyük ve durdurulamaz felaketleri önlemeliyiz.Peki siz ne düşünüyorsunuz; kendi yaptığımız teknolojik varlıkların kölesi olmak mı ya da onları doğru alanda ve yeterli kullanarak hayatımızı kolaylaştırmak mı?Seçim sizin.

(Visited 38 times, 1 visits today)