Madencilik Mi? Hemde Uzayda?!

Dünyada yapılacak onca iş varken insanoğlu bu iş imkanını daha da bir üst seviyeye taşımak istiyor. Bu yüzden insanoğlu daha fazla para kazanmak ve servetini daha da arttırmak için yeni iş fırsatları arıyor. Bu işlerden birisi de uzay madenciliği. İlk duyduğum zaman benimde kulağıma tuhaf gelmişti.

Güneş sistemi üzerinde 1 milyonda fazla gezegen var. Bu yüzden uzay madenciliğinde yeni ekipman ve yeni araçlar dışında gezegen bulup işe başlamakta pek zor olmaz. Dünya üzerinde madencilik yapmak için birçok sıkı ve köklü yasalara uymak gerekiyor. Bu yüzden Dünya üzerinde madencilik yapmak yasal açıdan daha zor. Günümüzde uzay madenciliği için de Dünya yasalarına nazaran daha hafif yasalar oluşturuluyor. Uzaydan getirilecek olan madenlerin taşıma maliyetinin oldukça pahalı olacağı düşünülmekte. Bu yüzden bazı şirketler uzay madenciliği yarışından çekilmek zorunda kaldı. Örnek olarak Dünya’ya en yakın olan 500 tonluk bir gök taşını almak için uzay aracını gönderip ihtiyaç duyulan madenleri Dünya’ya getirmek, 6 ile 10 yıllık bir süre içinde gerçekleşebilir. Bu da maliyeti arttıran çok önemli bir unsur.  Bu epeyce uzun bir zaman olacağından şirketlerin bu işten gelen ciroları çok fazla gecikir. Tek bir asteroitten maden elde etmenin maliyetinin 2,6 milyar dolar olabileceği hesaplanmıştır. Değerli madenlere sahip olan gök taşlarından çıkartılabilecek demir, nikel, titanyum, altın, manganez, paladyum ve tungsten gibi madenlerin getirisinin yakın bir gelecekte trilyon dolara ulaşabileceği tahmin edilmektedir. Bunun sonucunda şirketlerin kar oranı yüksek bir şekilde artar. Kar oranı yüksek bir şekilde artan şirketler bu işte devamlılık amaçlar. Şirketler için mesafenin çok ama çok önemli bir etken olacağının düşünmüyorum. Yakın bir ise gelecekte bu sektörün trilyon dolarlara ulaşabileceği öngörülmektedir. Şirketler, uzay madenciliğindeki maliyeti düşürebilmek için çeşitli projeler üretmektedir. Bu projelere; asteroitlere robotlar göndererek birkaç ton üzerinde maden getirilmesi, küçük boyutlardaki asteroitleri Dünya’ya getirecek farklı bir sistem geliştirilmesi veya uzay gemileri ile madenin uzay araçlarında işlenerek getirilmesi birer örnektir.

Ben bu işin bir bilim kurgu olunduğunu düşünmekteyim. Nedeni ise bu uzay madenciliği işinin çok uzun bir süre zarfında gerçekleşeceği için, gerçekleşeceği zaman ise çok fazla para gerektireceği ve şirketlerin kar oranın uzun bir süre zarfında gerçekleşeceği için şirketlerin bu işe çok sıcak baktığını söyleyemeyiz.

Kaynakça: https://www.dunyaatlasi.com/uzay-madenciligi-nedir-faydalari-ve-zararlari-nelerdir/

https://www.capital.com.tr/capital-dergi/genis-aci-433671/uzay-madenciligi-ne-getirecek?sayfa=2

https://www.haberturk.com/uzay-madenciligi-dunyanin-ilk-trilyonerini-yaratacak-1932954-ekonomi

(Visited 43 times, 1 visits today)