Madalyonun İki Yüzü 

 Günümüzde sosyal medyanın özellikle gençlerin üzerindeki etkisi tartışılmayacak dercede fazladır. Televizyon son dönemlerin belki de en masum teknolojik araçlarının arasına adını yazdırırken telefon tablet ya da bilgisayar gibi “akıllı”makineler gençler arasında daha ön plandadır. Çokça tercih edilen dizi ve filmlerin de elbette eksi ve artı yönleri bulunmaktadır. Aptal kutusu gibi bir sıfatla nitelendirdiğimiz  televizyon gün geçtikçe bizi aptallaştırmaktadır. Bu akışa dur diyemeyişimizse olması gereken endişe sebebidir.  

Televizyonu aşarak pek çok internet platformunda da yayınlanmaya başlanan dizi ve filmler gençler üzerinde büyük bir tesir bırakmaktadır. Dizi ve filmleri izleyerek oradaki karakterlerin yaşamına özenen ve onları taklit edercesine yaşayan gençler mental anlamda da birçok sıkıntıyla uğraşmaktadır. Bu mental sıkıntılar yaş gruplarında artan şiddet gibi birçok sorunu da doğurmaktadır. Doğal akışta gerçekleşen bu sorunlara kız çocuklarının makyaja özenip genç yaşta yaşadığı cilt sorunları, ekrandaki manken gibi oyunculara imrenen kız çocuklarının onlar gibi olma arzusuyla Blumia gibi birçok rahatsızlığın pençesine düşmeleri, kullanılan argo kelimlerin de kullanımının engellenemez hale gelmesi  örnek verilebilir. 

Bunca yan etkisi bulunan dizi ve filmlerin olumsuz yönlerinin yanı sıra olumlu yönleri de vardır. Bu olumlu yönlere bir örnek dizide kitap okuyan bir kıza özenebilinmesidir. Veya gerçek hayattan uyarlanan ve yaşamı yansıtan dizilerin bize birçok şeyi önceden aşılaması da verilebilecek örneklerdendir. İzleyiciler bir kadının başına gelenlerle baş etme yolunda attığı adımlardan ilham alıp hayat çizgisini bu yolda şekkilendirebilir. Yayınlanan tarih içerikli dizi ve filmlerse tarih severler tarafından ilgi odağı olmakta ve aynı zamanda  farklı gruplardan olan seyircilere de belki daha önce duymamış oldukları bilgileri kazandırmaktadır.

 Daha nice olumlu yanı olan dizi ve filmler hakkında son zamanlarda gündemde olan bir konu vardır. Bir psikiyatristin danışanlarının hayatlarını paylaşmasıyla başlayan bu”eylem” psikiyatristin bu hayat hikayelerini dizi,film veya kitap şeklinde ticaret haline getirmesiyle başlamıştır.  Bu dizileri farklı bulan ve başlarda çokça ilgi gösteren halk, zamanla bu çeşit dizi ve filmlerin psikolojilerini büyük ölçüde etkilediğini söyleyerek bunlara olan rağbeti düşürmüştür. 

Özetle birçok şey gibi yararlı ve zararlı olarak ayrılabilecek niteliklere sahip olan dizi ve filmler gençleri daha çok olumsuz olarak etkisi altına almaktadır. “Reyting”leri gidere artmasıysa  yalnız gençler üzerinde değil farklı yaş grupları için de  bir tehdit oluşturmaktadır.

(Visited 12 times, 1 visits today)