Madagaskar’ın Şeytanı: Aye-Aye

Bu canlı uzun parmaklıgiller familyasının üyeleri arasında yer alır. Daha doğrusu bu familyanın yaşayan tek üyesidir. Bu canlı Madagaskar’da yaşayan bir makimsi maymun türüdür. Islak burunlu maymunlar ya da eski sınıflandırmalarda ön maymunlar takımı arasında yer alır. Madagaskar’ın yerlileri bu canlıya “Şeytan” derler hatta orta parmağını size gösteriyorsa öleceksiniz gibi batın inançları var ve bu lanetten kurtulmak için onu öldürmek lazımmış.

ayex2-fingerAye-aye, uzunparmaklıgiller ailesinin tek üyesidir. Genellikle gece ortaya çıkan en akıllı memelilerdendir. Olgun bir Aye-aye’ın ağırlığı 2.5 kilograma yakındır ve iri bir kedinin büyüklüklerindedir. Parlayan iri gözlere ve fark edilebilen sivri bir burna sahiptir. Büyük ve geniş iki kulağı vardır. Yüzünün kısa ve çeneye doğru küçük olması onun duyma duyusunun gelişmiş olduğunu gösterir. Zaten bu sebeple kulakları yüzüne oranla büyüktür. El ve ayak parmakları çok uzundur ancak orta parmağı diğerlerine oranla üç kat daha uzundur. Ayak baş parmakları hariç tüm tırnakları uzun ve pençe şeklindedir. Kuyruğu büyük, tüylü ve kalındır. Sincap ya da sansar kuyruğuna benzetilebilir ama kendine özgüdür. Tüylü ve şirin olması sizi yanıltmasın çünkü bu canlı bir hamlede jilet gibi keskin parmağıyla sizin yüreğinizi kebaba çevirebilir.
imgres

Sürekli büyüyen güçlü, kesici dişleri kemirgenimsi görünüş katmıştır.

Aye-aye kesici dişlerini Hindistan cevizi oymada ve ağaç kabuklarını soymada kullanabilir. Bunlar haricinde kurtçukları çok sever. Böcek larvaları da hoşuna giden besin kaynaklarındandır. Kurtçukları ve larvaları yemek için sahip olduğu uzun orta parmaklarını kullanır.images Ağaç gövdelerine ya da dallarına orta parmağıyla vurarak böcek yumurtalarının yerini tespit eder. Onları bulduğunda ise yine orta parmağının yardımı ile beslenmesini gerçekleştirir. Aye-aye’ler ağaç dalları ve yaprakları üzerinde yaşarlar. Yuvalarını yuvarlak biçimde yapmaya özen gösterirler. Yavrulama dönemleri geldiğinde sadece tek bir yavru doğururlar.

Aye-aye günümüzde çok azaldığından soyu tükenme tehlikesi altına girmiştir.

(Visited 486 times, 1 visits today)