Liderler ve AI

Bir lider ülkenin bel kemiğidir. Koca bir ülke Tek bir lider tarafından yönetilir. Liderin siyasi ve dünya görüşü halkın bir kısmı tarafından benimsenirken halkın bir kısmı karşı çıkar. Genellikle ülkelerde halkın düşüncesi önemlidir ve bundan dolayı belirli aralıklarda seçimler yapılır. Bunun sonucunda halkın çoğunluğunun seçimine göre ülkeyi yönetecek lider belirlenir. Kuzey Kore gibi ülkelerde ise halkın görüşü önemli değildir ve liderleri seçmek için herhangi bir seçim gerçekleşmez. 

 

      Günümüzde yaygınlaşan teknoloji ile insanlar başka kişilerin yüzünü ve sesini kullanarak sahte videolar veya fotoğraflar oluşturabiliyorlar. Bu özellik yararlı olabileceği gibi aynı zamanda zararlı da. Eğer ki liderler bu özelliği kullanırsa ne olur diye bir soru sorarsak, bu soru farklı şekillerde değerlendirilebilir. Hangi ülkede ne şekilde yapıldığına göre halk tarafından tepkiler değişebilir. Aynı zamanda halk bu videoların kopyalarını yaparak videoları kötü amaçlar için kullanıp lideri kötüleyebilirler,bu liderin genel olarak saygınlığını düşürüp liderin oy oranını azaltabilir. Lider için pozitif olabilecek bir yanı ise zaman açısından olabilir. Liderler bir ülkeyi yönettiği için genelde meşgul olurlar ve bu tarz videoları çekmeye zaman harcamak istemeyebilirler, bu iyi bir tercih olabilirdi Ama genel olarak bakıldığında insanlar bir fırsat beklerken, hemde teknoloji bu kadar gelişmişken kendin bu videoları kullanıp halkın eline koz vermek liderler açısından mantıklı olmazdı. Şu anda liderlere böyle videolar yapılsa belki ayırt edilebilir ama eğer ki bu teknikler kullanılırsa sahte videolar daha inandırıcı hale gelebilir. Farklı bir pencereden bakıldığında aynı olay Kuzey Kore’de gerçekleşemez çünkü halkın internete erişimi yeterli değil. Lider kendi videolarını bu şekilde yaptırabilir ve halktan da herhangi bir kötüye kullanım gerçekleşmeyeceği bilindiği için, bu tekniği kullanmak mantıklıdır. Aslında bunun internetin ne kadar özgür olmasına başlayabiliriz, eğer ki internet bir ülkede yeteri kadar gelişmemişse liderler için iyi bir seçenek ama internet gelişmiş de ve kısıtlamalar fazla değilse liderler açısından almaya değmez bir risk. 

 

     İnternetin gelişmesi tabikide ülkenin gelişiminde de önemli rol oynuyor fakat  bazen teknolojinin olumsuz yönlerini de görebiliyoruz, bir tanesi de deepfake adı verilen sahte videolar, bu videolar ünlü isimler ve liderler içinde tehlikeli olabiliyor, bu teknolojinin devlet içinde kullanılmasının yararlı mı yoksa zararlı mı olacağı ise büyük bir soru, hiç bir ülkede kullanılmayan bu teknoloji acaba bir ülkede kullanılsa ne olurdu? 

(Visited 6 times, 1 visits today)