Kusursuz Olmak Zorunda mıyız?

Bildiğimiz üzere teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte farklı farklı pek çok uygulama çıkmıştır ve bu uygulamaların bir örneği de photoshop uygulamalarıdır. Photoshop uygulamaları, fotoğraf ve videolar üzerinde kesme, kırpma, birleştirme gibi başka birçok değişiklik yapmaya yarar. İsteyen kişiler bu uygulamalarda fotoğraflarında kusurlu buldukları, beğenmedikleri ya da değiştirmek istedikleri yerleri diledikleri hale sokabilirler. İnsanların bir kısmı, photoshop uygulamalarının kişiler fotoğraflarına bakınca kendilerini mutlu hissedip fotoğrafı güzel bulduğunda sevindiği için yararlı uygulamalar olduğunu düşünüyor. İnsanların diğer bir kısmı ise kişiler fotoğraflarına photoshop yapınca gerçekte değişmediklerinden, aynaya bakınca özgüvenlerinin düştüğünü ve kendilerini güzel bulmadıkları için photoshop uygulamalarının zararlı olduğunu düşünüyorlar.

 

Akıllı telefonların kullanımının artmasıyla hayatımızdaki etkisi artan bir diğer şey ise sosyal medya. Haliyle sosyal medyada çok sayıda takipçisi olan kişilerin, sosyal medya fenomenlerinin, hayatımızdaki etkileri de arttı. Bildiğimiz üzere özellikle insanların sosyal medyada gördüğü ünlülere ve fenomenlere bakarak yarattığı bir “güzellik algısı” var. Güzellik algısı denilen şey de; bir kişi aynada kendisini beğendiği zaman değil, o kişinin görünüşü toplum tarafından beğenilip onaylandığı zaman güzel ya da yakışıklı sayıldığı bir algıdır. Bu durum ise pek çok kişinin kendisini güzel bulmamasına, özgüveninin düşmesine ve mutsuz hissetmesine sebep oluyor. İnsanlar da, özgüvenleri düşüp kendilerini güzel hissetmemeye başlayınca kendilerinde birçok kusur bulmaya başlıyor, farklı yollarla o kusurları kapatmaya çalışıyorlar.

 

İnsanların kusurlarını kapatmak istemesinin nedeni kendilerini güzellik algısına uydurarak, sosyal medya fenomenlerine benzetmeye çalışarak, güzel/yakışıklı olmaya çalışmaları. Bunun için başvurulan yollardan biri ise photoshop uygulamaları. İnsanlar bu uygulamalar aracılığı ile fotoğraflarını yaratılan güzellik anlayışına göre değiştirip, sanki gerçekten öylelermiş gibi insanlara göstermek için farklı sosyal medya platformlarında paylaşıyorlar. İnsanlar sosyal medyaya photoshoplu fotoğraflarını atınca, birçok kişi benzer saç, yüz ve vücut tipi ile paylaşım yapınca, onlara benzemeyen insanlar farklı, hatta “çirkin” kabul ediliyor. Fakat günün sonunda “güzellik algısına uyan” kişiler de photoshopları, makyajları ya da estetik müdahaleleri olmadan sosyal medyaya yansıttıkları kişiyle aynı değiller. Bu nedenle insanların sosyal medyada gördükleri kişiler ile kendilerini kıyaslamaları eşit olmayan bir kıyaslama olur.

 

Photoshop uygulamaları insanların kusurlarını kapatarak onları “mükemmel” yapmıyor. İnsanların kendilerini ve başkalarını kandırarak içten içe özgüvenlerini düşürmelerine sebep oluyor. Kusuru olmayan kimse yoktur; ama aslında insanlar kusurlarıyla güzeldir. Onları diğer insanlardan farklı kılan, kendileri yapan şeyler kusurlarıdır. Kimse kusuru olduğunu düşündüğü için kendinden utanmamalı, kötü hissetmemeli. İnsanlar aynanın karşısına geçtiklerinde kusurlarını eleştirip “Keşke böyle olmasaydım.” demek yerine, “İyi ki böyleyim, kendimi seviyorum.” diyebilmeli.

(Visited 83 times, 1 visits today)