Merhaba, kuşların bakımı hakkında bilinmesi gereken bazı bilgilere değineceğim.
Kuş alınırken rahat edebileceği bir kafes alınması gerekiyor. Eğer sıkışık bir ortamda yaşarsa kuş bunalıma girebilir. O yüzden bir kuş alınırken kafesin büyük olmasına özen gösterilmelidir. Alınacak tür muhabbet kuşu olsa da gidip ona papağan kafesi de alınabilir. Ama sıkışma durumu genelde büyük papağanlarda yaşanır. Çünkü çoğu papağan türü baya büyük kuşlardır. Ve onların uzun kuyrukları olduğu için dönerken sıkıntı yaşarlar. Ve bu tür durumlarda kuyruklarını koparmaya çalışabilirler. Örneğin benim de büyük bir papağanım var ve kafesi neredeyse benim boyum kadar ve genişliği baya büyük.Ama papağanım hala sığamıyor. Eğer kuş sürekli kafesin dışında duracaksa böyle bir şey yapmaya gerek yoktur.Ama ben okulda olduğum için kuşumu dışarıda bırakamıyorum. Ve de kafesin tellerinin yatay olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü teller dikey olduğunda kuşların ayakları tutamaz. Bir süreden sonra ayakları zarar görebilir. Kuşa plastik tünek almamaya özen gösterilmelidir. Çünkü ayakları kayar ve sürekli düşerler.Bu da kuşa rahatsızlık verir.
Ve kesinlikle yapmamanız gereken çok önemli bir şey vardır. Kuşa elle banyo yaptırılmamalıdır.Eğer böyle bir şey yapılırsa onun ölmesine sebep olunabilir. Bunun sebebi kuşu insanlar kendi eliyle yıkarken kulağına su kaçabiliyor. Su kaçması kuşu öldürebilir. Çünkü kuşların kulakları bizim kulaklarımız gibi değildir. Onların kulakları beyinlerine bağlıdır. En ufak bir su damlası kulaklarına kaçarsa ölebilirler. Onların kulaklarını tüyleri korur. Ama insanlar ona banyo yaptırmaya çalıştığında kuşun kulağına suyu itelemiş oluyorlar böylece kuşun kulağına suyun girmesine izin vermiş olurlar. Ve de kuş istediği zaman kendi kendine banyo yapabilir. O yüzden ona bir kasenin içine 1 veya 1.5 cm kalınlığında su doldurup verilmelidir. Fazla doldurmaya gerek yoktur. Kuş başta korkabilir o yüzden onu korkulacak bir şey olmadığını göstermek ise sahibin görevidir.
Şimdi sıra onların yemine geldi.Kuşunuzun yeminde farklı
tahıllar olmasına dikkat edilmelidir.Ve ona her meyve türü verilmelidir.Bu onun bağışıklılık sistemini arttıracak.Ve yeminin her gün yenilenmesi lazımdır. Çünkü yemin üstünde kabuk birikir. Bu yenileme işlemi çok basittir. Yem kabının içindeki yemin üstüne hafifçe üfleyin. Bu üfleme yapıldığında yemdeki kabuklar giderilmiş ve yemi değiştirmekle gibi uzun bir işlem yapmaya gerek kalmaz. Ve kafeste mutlaka kemirme taşı (balık olanları tercih edilir.) olmalıdır. Bu da onun gagasını geliştirecektir. Eğer kemirme taşı olmazsa gaga aynı bir dişin çürüyüp ağrı yapması gibi olabilir. Bir süreden sonra yemek yiyemezler. Biliyorsunuz ki gagaları en önemli parçalarından biridir. Onu el gibi kullanır, tutunmak, yemek yemek ve bunun gibi şeyler için kullanırlar.
Bir de her hafta mutlaka kuşun altını(kaka yaptığı yeri) temizlenmelidir (iki günde bir temizlemeyi önerilir).Ve kafesini ve kafesinin içindeki her şeyi her hafta yıkayıp temizlenmesi gerekir.Çoğu kuşların sulukları plastik olur.Eğer her gün bu suluk değiştirilmezse yosun tutar ve bakteriler suya karışır.Eğer yosun tutarsa bir peçete ıslatılıp yosun olan bölgeyi iyice ovalanır(bulaşık süngeriyle de yapılabilir).
Kuşların tüylerinin de bakıma ihtiyacı vardır.O yüzden onları her gün dışarı güneşe çıkarılmaya ihtiyacı vardır.
Tabii gidip camın olduğu yere koyulmaz. Cam güneş ışınlarının faydalı olan kısımları yansıtır. Kuşların bu faydalı olan kısımları alması gerekir. Ve bu ışınlar alınırsa tüyleri daha yumuşak ve canlı olur.Ve de kuşların tırnakları kesilmemelidir.Bunu yapmak doğru değildir. Kuşa tırnaklarını törpüleyeceği bir sopa(ahşap gibi) koyulması yeterlidir. Kuş kendi kendine tırnaklarını törpüleyecektir.
Evet, kuşların bakımı hakkında söyleyeceğim bilgiler bu kadar. Okuduğunuz için teşekkür ederim.