Yangın, salgın, hastalık ve birçok ölüme yol açan küresel ısınma son zamanlarda hızla artıyor bildiğimiz üzere.. Küresel ısınma nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar için riski arttırıyor. Her ne kadar sosyal medya üzerinde bu küresel soruna dair paylaşımlar yapsak da sadece paylaşmak yetmiyor, herkesin elini taşın altına koyup sonlandırması gerekiyor bu felaketi. Şu ana kadar alınan ve bundan sonra alınacak önlemler durdurabilecek mi peki bu büyük tehdidi?
Düşünsenize tanımadığınız kişiler yüzünden yaşam alanınız yok oluyor hatta aileniz ölüyor. Hayvanlara karşı yaptığımız şey bu aslında tam olarak. Biz onların yaşamını kendi ellerimizle bozuyoruz. Kutup ayılarının habitatı olan buzulların 2040’da ya da daha yakında hepsinin eriyeceğini biliyor muydunuz? Peki biz önlem alıyor muyuz? Küresel ısınmayı durdurmak için neler yapıyoruz? Dünya’da 195 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması 5 yıldır devam ediyor. Bu anlaşmayı kısaca açıklamak istiyorum. Bu anlaşmanın amacı, düşük sera gazı emisyonları ve iklime dirençli kalkınma yolunda tutarlı bir finansman akışı sağlanmasıdır. Peki bu anlaşma ne kadar işe yarıyor? Araştırmacılar, anlaşmanın ortalama sıcaklıkların sanayileşme öncesi seviyelerin 2°C üzerine çıkmasını önleme hedefinde ilerleme kaydedilmesinde yardımcı olduğunu söylese de lakin birçok ülkenin 2015’te verdikleri sözleri yerine getirmediğine dair birçok kanıtla bu çabalar boşa çıkmış oldu. Bu durumdan anlayacağımız üzere, Paris İklim Anlaşması sadece sözde kalan bir önlem oldu bu küresel kriz için.
Hep bahsediyoruz; küresel ısınma çok zararlı, hayvanlar bu yüzden ölüyor, ormanlarımız yok oluyor diye. Ayrıca sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz, okullarda posterler yapılıyor bazı bilgilendirici konferanslar yapılıyor. Peki eğer bu kadar önemsiyorsak küresel ısınmayı bu kadar farkındaysak durumun ciddiyetini neden harekete geçmiyoruz? Aslında herkes kendine düşen görevi yapsa küresel ısınmayı tam olarak sonlandıramasak bile azaltabiliriz. Yapacağımız şeyler çok temel ve basit. Boşu boşuna su ve elektrik harcamayıp, güneş enerjisinden faydalanıp, atıkları doğaya atmasak ve onları kendi içinde ayrıştırsak çok büyük ihtimalle yangınlar ve nesli tükenen hayvanlar bu kadar fazla olmazdı. Ama kimse bunları yapmıyor çünkü herkes şu bakış açısıyla bakıyor bu konuya, ”Ben tek başıma Dünya’yı mı kurtaracağım?”. Herkes de böyle olduğu için hiç bir ilerleme kaydedemiyoruz.
Uzun lafın kısası eğer herkes böyle bencilce yaşamaya devam edip, hiç bir sorumluluk almazsa küresel ısınma belki birçok canlının ölümüne hatta Dünya’nın sonunu bile getirebilir. Şu ana kadar yapılan anlaşmaların ve alınan önlemlerin pek bir etkisi olmamakla birlikte küresel ısınmayı arttığı için bu büyük tehdittin önüne geçebileceğimizi düşünmüyorum.