Küresel Isınma

Sıcaklık, yağış, rüzgar düzenleri ve diğer iklim göstergelerindeki uzun vadeli değişimlere iklim değişikliği denir. “Küresel ısınma” terimi, özellikle atmosferdeki sera gazlarındaki artışı tanımlar ve bu da Dünya’nın yüzey sıcaklığının ısınmasına neden olur.

Volkanik patlamalar ve güneşin yoğunluğundaki değişimler gibi birçok fenomenin yanı sıra fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve tarım gibi insan faaliyetleri iklim değişikliğine katkıda bulunan sayısız unsur arasındadır.
Dünya atmosferindeki sera gazı miktarındaki artış, küresel ısınmaya birincil katkıda bulunuyor. Dünya yüzeyinin ısınmasına karbondioksit (CO2), metan ve su buharı gibi sera gazları neden olur. İnsanların yarattığı en büyük sera gazı emisyonu kaynağı, 2018’deki tüm emisyonların yaklaşık% 78’ini oluşturan kömür, petrol ve doğal gaz dahil fosil yakıtların yakılmasıdır.

Ormansızlaşma, çürüyen CO2 emici ağaçları ortadan kaldıran ve gübre kullanımıyla sera gazı yayan tarım ve hayvancılık, iklim değişikliğine katkıda bulunan diğer insan faaliyetleri arasındadır.

İklim değişikliğinin sonuçlarını durdurmak veya azaltmak için sera gazı emisyonları en aza indirilmelidir. Bu, aşağıdakiler gibi bir dizi adım atılarak yapılabilir:

* Güneş ve rüzgar enerjisi gibi sera gazı salınımı yapmadan elektrik üreten yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının genişletilmesi.

* Bir binanın, bir teknolojinin veya bir aracın enerji verimliliğini artırmak, ona güç sağlamak için gereken enerjiyi düşürebilir.

* CO2’yi atmosferden uzaklaştıran ormanların kurulması ve bakımı.

* Karbon vergileri veya emisyon limitleri gibi sera gazı emisyonlarını düşüren yasa ve kuralları yürürlüğe koymak.

* İnsanları ve kuruluşları, enerji kullanımını ve israfını azaltmak, otobüse binmek ve çevre dostu ürünler satın almak gibi sürdürülebilir davranışlar benimsemeye teşvik etmek.

İklim değişikliğiyle mücadelenin küresel çabalar gerektireceğini hatırlamak çok önemlidir çünkü sera gazlarının ulusal sınırları yoktur ve etkileri her yerde hissedilmektedir.
İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için hükümetlerin, şirketlerin ve insanların hepsinin oynayacağı bir rol var.

Küresel ısınma mevcut hızını sürdürürse, Dünya ekosistemlerine ciddi şekilde zarar verebilir ve birkaç türün neslinin tükenmesine neden olabilir. İklim değişikliği nedeniyle bazı türlerin neslinin tükenmekte olduğuna dair kanıtlar varken, diğerlerinin neslinin tükenme veya nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair kanıtlar var. Örneğin, yağış düzenindeki ve sıcaklıktaki değişiklikler birçok türün menzilini değiştirerek diğer türlerle çatışmalara ve yiyecek ve habitat mevcudiyetinin azalmasına neden olmuştur.
İklim değişikliğinin etkileri tek tek türlerle sınırlı değildir, aynı zamanda tüm ekosistemleri de kapsar. Örneğin, daha yüksek sıcaklıklar ve değişen yağış düzenleri ekosistemlerin hassas dengesini bozarak biyolojik çeşitliliğin kaybına ve tüm sistemlerin çökmesine neden olabilir. Küresel ısınmanın gelecekte etkilerinin tam olarak ne olacağını ve kitlesel bir yok oluşa yol açıp açmayacağını tahmin etmek zor. Bununla birlikte, Dünya yüzeyinin devam eden ısınmasının ve bunun sonucunda ekosistemler ve türler üzerindeki etkilerinin gezegen ve üzerinde yaşayanlar için önemli sonuçları olacağı açıktır.

Küresel ısınmanın etkilerini önlemek veya azaltmak için sera gazı emisyonlarını azaltmak ve Dünya ekosistemlerinin sağlığını ve dayanıklılığını destekleyen sürdürülebilir uygulamaları benimsemek önemlidir.

* Sıcaklık: Dünyanın ortalama yüzey sıcaklığı 19’dur. yüzyılın sonundan bu yana yaklaşık 1,2 ° C (2,2 ° F) arttı ve ısınmanın çoğu 1970’lerden beri meydana geldi. Isınma oranı da son yıllarda arttı ve son on yıl rekorun en sıcak yılı oldu.

* Deniz seviyesi: Küresel deniz seviyeleri, 19. yüzyılın sonundan bu yana yaklaşık 8 inç (20 cm) yükseldi ve artışın çoğu son 25 yılda gerçekleşti. Deniz seviyesinin yükselme oranı da son yıllarda artmıştır ve buzullar ve buz tabakaları erimeye devam ettikçe gelecekte de artmaya devam etmesi beklenmektedir.

* Sera gazları: Dünya atmosferindeki karbondioksit (CO2), metan ve su buharı gibi sera gazlarının konsantrasyonu son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu artışın temel nedeni kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların yakılmasıdır.

* Aşırı olaylar: Son yıllarda dünyanın birçok yerinde sıcak hava dalgaları, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğu artmıştır. Bu olaylar genellikle küresel ısınma ile ilişkilidir ve gelecekte daha sık ve şiddetli olmaya devam etmesi beklenmektedir.

* Biyoçeşitlilik: Birçok bitki ve hayvan türü iklim değişikliğinden etkilenir ve sonuç olarak bazıları nesli tükenmekte veya nesli tükenmektedir. Örneğin, artan sıcaklıklar ve değişen yağış düzenleri, birçok türün menzilinin değişmesine neden olarak diğer türlerle çatışmalara ve yiyecek ve yaşam alanlarına erişimin azalmasına neden oluyor.

(Visited 56 times, 1 visits today)