Elektronik kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır.
E- kitabın avantajları; E-kitaplar daha ucuz Güncel kitaplar basıma girdikten kısa bir süre sonra internet üzerinden e-kitap için satışa başlar. Hemen hemen yarı fiyatına online kitapçılardan satın alıp okumaya başlayabilirsiniz, çoğumuz uzun yolculuklar için yanımıza birden fazla kitap alır ve buna eklenen valiz ile yol boyunca mücadele ederiz ama elektronik sistem için böyle bir şeye gerek yok. E-kitap üzerinden dilediğiniz kadar kitap indirebilir ve okuyabilirsiniz, elektronik olmasının bir diğer avantajı ise yazı boyutunu siz belirleyebiliyorsunuz ve bu sayede gözünüzü yoran bir yazıya katlanmak zorunda kalmıyorsunuz, Bu sistem sayesinde büyük bir ölçüde ağaç kesimi azalacaktır. Dijital kitapların vantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur; Sayfalar arası geçiş yapmak e-okuyucular üzerinde daha zordur. Kindle veya Nook sayesinde ufak dokunmatik ekran ile uğraşırken aynı zamanda bir sayfayı çevirmeye çalışırsınız. Sık sık kitaptan referans almanız gerekiyorsa bu durumda fiziksel kitaplar tercihiniz olmalıdır, Bir kitabı tutmak size o kitabı hissetmeniz konusunda yardımcı olur. Özellikle kitabın karakterleri gerçekten iyi bir şekilde oluşturulmuşsa o kitap size çok farklı anlamlar kazandırır. Bununla birlikte kitabı elinize aldığınız zaman onu okuduğunuz ilk ana geri dönebilirsiniz. Bu kitabı tekrar okuduğunuz zaman ona biraz daha fazla tarihsellik katmış olursunuz. Bu bağlantılar maalesef e-okuyucular ile oluşturulamamaktadır. Gutenberg Projesine dayalı olarak e-kitapların ortaya çıkışı ve kullanımı ile ilgili ilk gelişmeler 1987 yılında bilgisayar oyunları üreten bir firma olan Eastgate Systems’ın Michael Joyce’un “Afternoon” adlı kitabını diskette yayınlaması ve 1990 yılında Serendipity Systems’ın “PC-Book” isimli e-kitap görüntüleme programını geliştirmesiyle ortaya çıkmıştır. 1992 yılında ise, e-kitaplar metin tabanlı DOS ortamından, grafik tabanlı Windows ortamındaki edisyonlara dönüştürülmüş ve daha kolay okunabilecek bir biçime kavuşturulmuştur. E-kitap teknolojisindeki bu gelişmeleri 1993 yılında BiblioBytes‘ın internet üzerinden e-kitap satmak üzere ilk web sitesini kurması, 1994 yılında e-kitap formatının metinden HTML’e geçişi ve aynı yıl içerisinde The Fiction Works adlı ilk e-kitap yayıncı şirketinin kurulması izlemiştir.
Ben kitabı gece yatmadan önce okurum. Uzmanlar yatmadan önceki iki saat mavi ekrana bakarsak bu durumun sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini söylüyorlar . Bu nedenle dijital kitap ve normal elimizle tuttuğumuz kitap arasında bir seçim yapmam gerekirse seçimimi muhtemelen normal kitapdan yana kullanırım.