Küçümsenen Yardımlar

İnsan, destek olmadan nedir? Oyuncak tekerleğin içinde koşup da bir yere varamayan türden bir hamster mı? Yoksa yolunu bulup ilerleyebilen mi? Daha önce hiç neden hamsterların o tekerlekten inip düz bir zeminde ilerlemeye çalışmadığını düşündünüz mü? Çünkü onları yönlendiren, ne yapması gerektiği hakkında yol gösteren herhangi bir kimse bulunmamakta. Yani evet, bence insanın, destekten yoksun bir durumdayken tekerlekte ilerlemeye çalışıp da yol katetemeyen bir hamsterdan pek bir farkı yoktur.
Destek, sadece konuşma diliyle yapılan bir eylem değildir. Gerektiğinde insan başka birine mental, fiziksel, fikirler aracılığıyla destek olabilir. Motivasyonun yerine getirilmesi, güçlendirilmesi yanı sıra destek olmak, bir bireyde düşünce yapısının oluşması, amaçların belirlenmesi gibi birçok alanda olumlu etki yaratır. İnsan her ne kadar kendi ayakları üzerinde durması gereken bir canlı olsa da motivasyon, fikirlerin oluşumu, amaçların karar verilmesinde sadece kendisi etkin bir rol oynayamaz. Burada kişinin ailesi, arkadaş çevresi, yaşadığı toplum, öğretmenleri, danışanları ve var olan düzen devreye girer. Bu yüzden insanlarda oluşan “Toplumun, ailenin ve sistemin, kişinin amacına ulaşmasında etkisi azdır. İnsan kendi çabasıyla istediği noktaya gelir.” Algısına karşıyım.
İnsanın başladığı bir işte, başarılı olmasına giden yol, ilk olarak yolunu çizmesiyle başlar. Her ne kadar uygulama kısmında zorlanıldığı düşünülse de planlama hatası yapılmış, yanlış çizilmiş bir yol haritası, ulaşılacak amacı başından suya düşürür. O önemsiz görülen, toplumdan, aileden, sistemden destek alma fikri daha koyacağınız hedefin başında ne adar büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Seçilecek meslekte, ailenin, alınacak işle alakalı bir konuda, meslektaşlarınızın, yapacağını bir deneyde, örnek aldığınız bilim adamının rolü, kararınızı vermekte de işleve geçtiğinizde attığınız adımlarda da size önemli derecede yardımcı olacaktır.
İnsan, yeteri kadar motivasyona sahip olamadığında ya da gerektiği kadar gaza getirilmediğinde, hevesi kaçabilen hatta o işi yapmaya isteği kalmayan davranışlar sergileyebilmektedir. Bu nedenle birçok birey işlerini yarı yolda bırakmıştır. Bu tür durumlarda ailenin, arkadaşların kattığı, mental ve maddi destek; öğretmenlerin, sistemlerin kattığı, fikir ve bilgi desteği, yolda yardımcı olanlarla beraber yürümenizi sağlamış, hedefinizde ileriye gitmenize yardımcı olmuştur.
Sonuç olarak, insanın kendi çabasının ve azminin yanı sıra, küçümsenen dış yardımın rolü çok büyük hatta bazen kendinden bile fazla olabilmektedir. Sonuçta hiçbir çalışma daha önceki bir konudan esinlenmeden, başka bir fikir geliştirilmeden, kimsenin yardımı olmayıp her şeyi kendi başına hallederek hedefine ulaşmamıştır.

(Visited 6 times, 1 visits today)