Küçük Bir Topluluğa Dönüşen Dünya

İlerleyen zaman ile gelişen teknoloji günbegün bütün dünyayı etkisi altına almakta ve tek bir çatı altında toplamaktadır. Teknoloji sayesinde yapabildiklerimizin bir sınırı yok. Her an her saniye Dünya’nın farklı bir ucunda olan kişilerle iletişime geçebiliyor orada yaşanan olayları dakikasında öğrenebiliyor hatta farklı ülkelerden insanlarla bu olay hakkında konuşabiliyoruz bile. Peki, bütün bunlar Dünya’nın bir küresel köye dönüştüğüne işaret ediyor, hatta belki de bir kanıt oluşturuyor olabilir mi?

Global köy, yani küresel köy kavramını ilk ortaya atan ve iletişim alanına kazandıran kişi, artık popülerleşmesiyle bu kavramla anılan ünlü yazar ve akademisyen Marshall McLuhan’dır. Marshall McLuhan teknolojideki gelişmelerin insan iletişimini nasıl etkilediği konusunda çalışmalar yapmış ve dünyanın global bir köye dönüşeceğini 60’lı yıllarda ortaya atmıştır. Kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle dünyanın küçük bir küreye dönüşeceğine, küçük bir topluluk gibi olacağından bahsetmiştir. İnsanların birbirleriyle kolaylıkla iletişim kurarak aynı bahsettiğimiz gibi Dünya’nın neresinde olursa olsun istediği kişilerle istediği zaman rahatlıkla iletişim kurabileceğinden, güncel konulardan haberdar olabileceğinden ve aynı konuları düşünerek ortak fikirlere varabileceğini söylemiştir. Toplumları her zaman, iletişimin içeriğinden çok, iletişim araçlarının doğasının şekillendireceğini de söyleyen Marshall McLuhan’ın öngördüğü global köy kavramı zaman içinde siyasal kültürü, toplumsal yapıyı ve iletişim örgüsünü yeniden yapılandırmaya ve geliştirmeye başlamıştır. Ülkeleri ve insanları ayıran kültür farklılığı giderek yok olmuştur. Özellikle günümüz dünyasında sosyal medya platformu sayesinde bireyler; siyasal, sosyal, kültürel, teknolojik içerikleri kullanıcı merkezli bir şekilde üretip geliştirerek birbirleriyle çift yönlü olarak paylaşmaktadır. Böylelikle global köyün insanları birbirine benzemektedir. Aynı zamanda gelişen teknoloji ve internet sayesinde bilmediğimiz, ortak dilleri öğrenmek de kolaylaştı. Bu sayede anlaşamadığımız insanlarla ortak dillerde buluşabiliyoruz ve iletişimimizi sürdürebiliyoruz. Bu da içinde yaşadığımız Dünya’nın bir köy özelliği göstermeye başladığının başka bir kanıtı.

Sonuç olarak, aslında şu anda yaşadığımız Dünya’nın bir global köyden neredeyse farksız olduğunu söyleyebiliriz. İlerleyen dünya ile iletişimimiz de ilerliyor ve Dünya halkı birbirini etkilemeye başlıyor. Her ne kadar hepimizin birbirimize benzemesi ve ortak fikirlerimizin olması düşüncesinden pek hoşlanmasam da kendi fikirlerimizi birbirimiz ile paylaşabilmemiz ve tartışabilmemizin iyi bir yön olduğunu düşünüyorum. Teknolojinin, zararlı etkilerine rağmen, bize pek çok kolaylık sağladığını ve bizi geliştirdiğini düşünüyorum. Belki daha iyi bir Dünya’mız olabilirdi fakat, mümkünse kendi fikirlerimle global bir köyde yaşamayı çölde yaşamaya kesinlikle tercih ederim.

Kaynakça:

Küçük Bir Dünya: Global Village (Küresel Köy) Nedir? | İAÜ PR Atölyesi (wordpress.com)

Global Köy Nedir? | WM Aracı (wmaraci.com)

(Visited 48 times, 1 visits today)