Kuantum Fiziği Açısından Zaman Yolculuğu

Bilimsel açıdan 1 saniye, sezyum-133 atomunun temel haliyle iki hiper ince enerji seviyesi arasındaki geçişine karşılık gelen özel ışımanın 9.192.631.770 periyodunun süresi, Aristoteles’s göre duyu dünyasının değişimini ifade eder ve gerçek olan, değişmeyen ve sabit olan formlar alemi son olaraksa tarih biliminde ise geçmişten bugüne ve geleceğe doğru geri döndürülemez bir şekilde ilerleyen değişen varlığımızın sürekli ilerlemesi olarak tanımlanan zaman dördüncü boyutu oluşturan temel elemandır ve aslında varlığından somut bir şekilde emin olduğumuz tek kavram olabilir. Nasıl işlediği hala tam olarak anlaşılmamış olan bu gizemli kavramın evrenin bütün sırlarını taşıdığına inananlar dahi var.

Çevre şartlarına, kişinin akli dengesine ve ruh haline göre akış hızı herkese göre farklı işliyor çünkü insan beyninde bulunan entorhinal korteks’inde bulunan hipokampus bölgesindeki sinir hücre ağı sadece belli görevleri yerine getiriken zamanı hatırlamanın gerekli olduğu anlarda yani gün içinde yaptıklarımızı sıralamak gerektiğinde çalışır. Bu sebepten dolayı şizofreni veya depresyon gibi zihinsel hastalıklara sahip kimseler genellikle gündelik yaptıklarını hatırlamakta ve anılarını sıralamakta zorluk çekerler. Yani beynimizin zaman algısıyla standart birimlerde zaman algısı oldukça farklıdır.

kuantum fiziği çerçevesinde yüz yıllardır büyük bir tartışma konusu olan zaman ve zamanda geriye gitmek için üç temel yolun var olduğuna inanılır ve bunlar:

  • ışık hızından daha hızlı seyahat
  • Kozmik şeritlerin ve kara deliklerin kullanımı
  • Solucan delikleri ve Alcubierre sürücüsü’dür.

Işık hızından hızlı seyehat ile geçmişe gitmenin mümkün olduğu kabul edilir ancak görelilik ve özel görelilik teorilerine göre bir cisim ışıktan hızlı seyehat etse bile eğer A gözlemcisi B gözlemcisine, A çerçevesinde FTL (ışıktan daha hızlı)olan ancak B çerçevesinde zamanda geriye giden bir sinyal gönderirse ve B gözlemcisi de B çerçevesinde FTL (ışıktan daha hızlı)olan ancak A çerçevesinde zamanda geriye giden bir cevap gönderirse, buradan A’nın orijinal sinyali göndermeden cevabı aldığı anlamı çıkmaktadır ki bu her çerçevede nedenselliğin bariz bir ihlalidir. Bu sebepten dolayı her ne kadar aksi çeşitli farklı paradokslar ve teorilerle kanıtlanmaya çalışılsada nedensellik çerçevesinde zamanda geriye gitme cisimler için mümkün değil gibi gözükmektedir. Takyonlar ile seyahat kuantum Alan teorisi kullanıldığında daha sıcak bakılan bir durumdur. Ancak geçmişe seyahat bir yana takyonların varlığı dahi tam olarak kanıtlanmış değildir. Yine de genel görelilik teorisi, kütle enerjisi ve momentum akışının neden olduğu uzay zamanın bükülmesi açısından yerçekimini kapsaması için özel teoriyi genişletir. Genel görelilik evreni bir alan denklemleri sistemi altında tanımlamaktadır. “Kapalı zaman eğrilerine” izin veren bu denklemlerin çözümleri bulunmaktadır ve dolayısıyla da geçmişe seyahat vardır. Bu çözümlerin ilki Kurt Gödel tarafından önerilmiştir  Ancak Gödel’in örneği, evrenin sahip olmadığı fiziksel özellikleri olmasını gerektirmektedir. Genel göreliliğin bütün realistik durumlar için kapalı zaman eğrilerini yasaklayıp yasaklamadığı bilinmemektedir. Bu sebepten dolayı hala geçmişe seyahat konusunda soru işaretleri mevcuttur. Diğer üç ihtimalin testi için yapılan deneyler maalesef sadece daha fazla soru işaretlerine yol açmıştır.

Bütün bu gerçekleri bir yana bıraksak dahi zamanda geriye gitmek uzay zaman dengesine ve katmanlarına tahmin edilemez sonuçlar doğurabilir. Kelebek etkisine göre yapılacak küçük değişimler büyük afetlere yol açabilirler ve bu japonyada oluşan bir rüzgarın nasıl Dünya’nın günlük hareketleri ve manyetik alanı sebebiyle Meksika körfezlerinde bir kasırgaya yol açabileceğiyle açıklanır. Bir başka örnekse ‘büyük baba paradoksu’dur ve bu paradoks “A kişisi zamanda geçmişe gittiğini ve A’nın büyükannesi A’nın babasına hamile kalmadan bu kişinin büyükbabasını öldürdüğünü varsayarsak ne olur?” sorusunun kuantum fiziğindeki adıdır bir bakıma. İşte bütün bu sebeplerden dolayı zamanda geriye gitmektense zamanı durdurabilmeyi tercih ederdim.

KAYNAKÇA:

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/beynimiz-zamani-nasil-algilar

https://en.wikipedia.org/wiki/Time

https://kurious.ku.edu.tr/haberler/beyin-zaman-ve-mekani-nasil-isler/

https://holosen.org/4-boyutta-ne-var-boyutlari-anlamak-ve-4-boyut-kavrami/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Entorhinal_korteks

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.acibadem.com.tr/hayat/beynin-bolumleri-ve-gorevleri-insan-beyni-yapisi-nasildir/&ved=2ahUKEwivkcW3ppiKAxV2FlkFHVufM6QQFnoECBkQAQ&usg=AOvVaw1u1Lg8UddTU1b8sCw1Qhkq

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://evrimagaci.org/soru/zamanda-yolculuk-mumkun-mudur-6524%23:~:text%3DGe%25C3%25A7mi%25C5%259Fe%2520ise%2520gidemezsin.,ileri%2520bir%2520zamana%2520gidebilece%25C4%259Fimiz%2520m%25C3%25BCmk%25C3%25BCnd%25C3%25BCr.&ved=2ahUKEwjl39Pvp5iKAxVZM1kFHfcbMeEQFnoECAcQAw&usg=AOvVaw3D8D6UXP2eWMH2x28bX-Wy

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47566842

https://tr.wikipedia.org/wiki/Zamanda_yolculuk#:~:text=Ross%27un%20da%20belirttiği%20gibi,zamanda%20yolculuğun%20kendisi%20imkânsız%20olur.

https://www.indyturk.com/node/219516/bilim/kuantum-fizikçilerinden-zaman-yolculuğu-deneyi-kelebek-etkisi-yok-gerçeklik

(Visited 3 times, 1 visits today)