Korkutan Teknoloji: Yapay Zeka

Son birkaç yıldır gelişen internet ve programlar sayesinde artık hepimiz neredeyse bütün işlerimizi kolaylaştırmak için dijital dünyadayız. Fakat özelikle son bir yılda popülerleşen ve çoğu uzmanın  birçok meslekleri elimizden alacağını, hatta sonumuzu getireceğini söylediği bir teknoloji hızla yayılmakta: Yapay Zeka

Evet, her geçen gün kendisini geliştiriciler olmadan, internetteki bütün bilgileri süzerek geliştiren yapay zekalar gün geçtikçe daha da korkunç bir hale gelmeye başladı. En başta sadece basit sorularımızı cevaplayabilen bu  yapay zekalar, artık çocuk resmine benzeyen çizimleri gerçek hayattan fotoğraflara dönüştürebiliyor. Bazı meslekler için özel kodlar yazıyor, Meta, Youtube ve Google gibi  hepimiz aşina olduğu şirketlerde bile bizi uygulamalarda daha çok zaman geçirmemizi sağlasın diye yapay zekalar bulunmakta.

Yaklaşık iki hafta önce çıkan “Kübra” adlı Netflix’te yayınlanan dizi de yapay zekaları konu almıştır, hatta bize şuanda pek de örneklerine rastlamasak da yapay zekaların  hacking (siber saldırı) yapıp insanları manipüle edebildiğini de göstermiş bulundu. Biliyorum, bu bir dizi fakat yapay zeka o kadar hızlı gelişiyor ki artık böyle senaryolarla gerçek hayatta da karşılaşabileceğimize inanır olduk.

Son 1 yıldır zirvede kalmayı başarabilen, adını en çok duyuran Chat-GPT, size istediğiniz bir makaleyi yazabilir, ekstra ücret ödeyerek, fotoğrafını çektiğiniz ödevinizi sizin yerinize yapabilir, hatta size hayal ettiğiniz bir fotoğrafı gerçekten resmedebilir. Şuanda birçok şirketle anlaşması olan Chat-GPT aslında çoktan binlerce insanın mesleğini çalmış bulunmakta. Normalde bir programcının 5 saatini alan kodu en fazla 1 saatte yazabilen bir robottan bahsediyoruz. Sizce bu kadar kabiliyeti olan bir teknoloji diğer mesleklere de el koymaz mı?

Mesela araba tamirciliğini düşünelim. Normalde bir çalışanın bozulan bir arabadaki problemin ne olduğunu fark etmesi en az 1 gün alıyor. Fakat eğer bunu bir yapay zeka yapsaydı emin olun en fazla 1 saatinizi alırdı. Bazen tamir etmek için parçalar yurtdışından getirtilir, herhangi bir parçanın alınacağı bölgeyle iletişime geçilir ve 2 gün içinde anca sipariş edilir, kargo süresi falan derken arabanızı almak için en az 15 gün beklersiniz. Fakat, bunların hepsini bir yapay zekanın yaptığını düşünelim, problemin ne olduğunu 1 saatte buluyor zaten, problem bulunduğu anda yurt dışında internet veri tabanını süzerek en uygun ve ucuz parçayı otomatik olarak sipariş edebiliriz. Eğer parçanın alındığı yerde de herhangi bir yapay zeka çalışmakta ise siparişi onaylama süresini de aradan çıkardık demektir. Bu da bize en az 5-10 günlük bir süreyi 1-2 günde geride bırakmamızı sağlıyor.

Başka bir örnek vermem gerekirse teknolojinin göbeği Japonya’da, sadece robotla çalışan otel ve restoranlar mevcut. Siparişinizi alan, anında oda satın alabildiğiniz insan görünümlü robotlar bulunmakta ve ekstra çalışan ücreti de gözden çıkarıldığı için bu otellerin fiyatları genelde makul oluyor. Hem akıllıca, rahat  hem de  ekonomik!

 

Verdiğim örnekler dışında yapay zekaların kullanıldığı birçok başka meslek bulunmakta, sizce bu kadar kabiliyetli, zeki, her gün gelişen yapay zekalar varken, diğer mesleklerin (öğretmenlik vb..) de yapay zekalar tarafından el konmayacağına inanan var mı?

(Visited 13 times, 1 visits today)