Konservatuvara Hazırlık Süreci

Her birimizin geleceğe dair çok güzel hayalleri var. Hepimiz o hayaller için çalışıyoruz. Ben daha bu geleceğe tam olarak karar verememiş biri olarak en büyük ilgi alanım hakkında yazayım dedim. Mutlaka aranızda konservatuvar hayali kuran birleri vardır. Özellikle de oyunculuk eğitimi almak isteyen… Eğer siz de onlardan biriyseniz veya bu konuda bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Lafı uzatmadan başlıyorum öyleyse.

Öncellikle bu bölümü gerçekten isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Bu bölüme hazırlanmak ya da bu konuda eğitim almak düşündüğünüz kadar kolay olmayacaktır. Yoğun bir çalışma sürecinden sonra varınızı yoğunuzu ortaya koyacağınız bir süreç izleyeceksiniz. Ülkemizde sanatçıya verilen önemi de göz önünde bulunduracak olursak önünüzde uzun bir yol var demektir. Biraz bu süreçlerden bahsedelim.

ankara sanat tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Öncellikle oyunculuk bölümü 2 ana eleme sınavından oluşur. Bunlar 1.eleme ve en son kesin kabul sınavı olmak üzere 2 bölümde incelenir. 1. eleme kendi içinde de ayrıca ikiye ayrılır. Şimdi eleme sınavlarında karşılaşacağınız durumlar hakkında size bilgi vermek isterim. En baştan başlamamız gerekirse ne kadar yetenekli olursanız olun bu yeteneğinizi geliştirmeniz gerekiyor. Bunun için mutlaka konservatuvara hazırlık kurslarına katılmalısınız. Bu bölüm için gerekli olan eğitimler arasında şan, oyunculuk, diksiyon ve dans olmalı mutlaka. Bu bölümlerden sınava gireceğiniz için bunlara ayrıca ağırlık göstermelisiniz. Ancak bu esnada kendinizi geliştirmeyi unutmayın. Çünkü genel kültür, bu konuda büyük bir önem arz ediyor. Tiyatro tarihi ile ilgili kitaplar okumanızı ve bilgi edinmenizi öneririm. Beraberinde tiyatro metinleri okumalı ve kitaplarla kendinizi sürekli geliştiriyor olmalısınız. Bu bir oyuncu için çok önemlidir.

Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez. -William Hazlitt

Sağlığınıza dikkat etmeli, zararlı alışkanlıklardan kaçınmalı ve formunuzu korumalısınız. Unutmayın ki sınavlarda vücut yeterliliğiniz ve diyafram kullanımınız büyük bir önem arz etmekte.

Sınavlarda en önemli bölüm tiyatro tiratları olacaktır. Çünkü gerçekten oyunculuğunuzu o noktada ortaya koyacaksınız. Öncellikle tirat seçimi yaparken çok yaygın, bilindik tiratlardan kaçınmanızı öneririm. Bu tiratlar zaten yüzlerce kez jüri önüne gelmiş ve birçok usta oyuncu tarafından sergilenmiştir. Bu nedenle internetten tirat seçmemeye ve daha az bilindik tiratlara yönelmenizi öneririm. Bu tiratlara çalışırken diksiyonunuza dikkat edin. Sahneye çıktığınızda o anki heyecanla unuttuğunuz bir sözü sakın ha kesip başa almaya veya özür dilemeye kalkmayın. Bu sizi acemi gösterecektir. Onun yerine hiç olmamış gibi devam etmeniz daha yararlı olacaktır. Ayrıca unutmayın en önemli nokta sahnedeki duruşunuz, özgüveniniz ve enerjiniz olacaktır. Çekingen bir tavrın hanenize eksi puan getireceğini unutmayın. Ama var olan özgüveni de ukalalıkla karıştırmamaya özen gösterin. Jüri bazı tiratları sonununa kadar izlerken bazılarını yarıda kesebilir. Sakın öyle bir durumla karşılaştığınızda moralinizi bozmayın veya başarısız oldum duygusuna kapılmayın. Jüri yeterli gördüğü tiratları yarıda kesebiliyor. Okuduğunuz tiradın yazarı hakkında mutlaka bilgi edinin. Jüri gerek gördüğü yerde size yazar hakkında sorular sorabilir veya okuduğunuz tiyatro eserleri hakkında bilgi isteyebilir.

tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Tabii ki şan sınavlarını unutmamak gerekir. Burada sesinizi nasıl kullandığınız önemli. Ses, her ne kadar eğitilebilse de bu sesi doğru kullanmak da önemlidir. Öncellikle çok iyi solfej yapabilmeli yani nota okuyabilmelisiniz. Beraberinde kulağınızı da geliştirmelisiniz. Sınavlarda bir şarkı seçip söylemeniz istenecektir. Burada sesinizin yeterliliği ön plana çıkacaktır. Çift ses, üç ses ve dört ses çalışmalarınızda da müzik kulağınız ve sesinizi nasıl kullandığınıza bakılacaktır.

Bir diğer önemli bölüm ise doğaçlama olacaktır. Bunun için mutlaka ayna karşısında çalışarak jest ve mimiklerinizi kullanmaya çalışın bu size pratik kazandıracaktır. Berberinde sizden bir şiir okumanız istenecektir. Şiir seçimi yaparken doğa konulu bir şiir seçmeniz daha yararlı olacaktır. Ayrıca tonlamalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Okuduğunuz şiirin yazarı hakkında da bilgi edinmeye dikkat edin jüri çoğu zaman sizden böyle bir istekte bulunabilmekte. Dans konusuna gelirsek vücudunuzun çok esnek olmasına gerek yok. Sadece vücudunuzun bir oyuncu için uygun esneklikte olması önemli.

theatre ile ilgili görsel sonucu

Olabildiğince kendi bilgilerim ve yorumumla bu süreci size anlatmaya çalıştım.Yardımcı olabildiğimi umuyorum. Kimsenin sizin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Gerçekten istediğiniz, hayaliniz olan şeye sonuna kadar asılın ve bunun için çalışın. Bu bilgiler az da olsa sizi yönlendirmiştir sanırım. Bu bölümü isteyen herkese şimdiden başarılar!

(Visited 211 times, 1 visits today)