KOMPLİKE ŞÖHRET

Lidyalıların parayı icat edişinden ta bugünümüze kadar para insan hayatında çok büyük bir rol üstlenmiştir. Dünyada yaşanan savaşlardan tutun da şu an ısınmak için kullandığımız kaloriferlere kadar her şeyi para üstlenmektedir. Burada aslında demek istediğim şey paranın iyiliği ya da kötülüğü hakkında net bir yorum yapılması büyük bir polemiğe taban hazırlamak demektir.

Para dediğimiz bu “kağıt parçası” yüzyıllardır bir kağıt parçasından fazlası olduğunu çokça kez kanıtlamıştır. Aslında belli bir dönem sonrası için tarihe göz atacak olursak bütün savaşların, isyanların altında para da dolaylı yolda karşımıza çıkmaktadır. Para, güç demektir. Doğanın kanunda güç ise şöhret demektir. Bana “Doğanın kanununda para yoktur.” diyecek olursanız haklısınız.

Fakat doğanın kanununda güç var ise ve para da güç demek ise daha demin de dediğim gibi para doğanın kanununda dolaylı olarak güç demektir. Para dediğimiz bu sihirli materyal, bir ülkenin gelişmişliğinde en büyük etkiye sahip olan faktördür. Parasız bir ülkenin güvenli olmasını bekleyemezsiniz çünkü yeterli sayıda hapishane yoktur. Parasız bir ülkenin sağlık sektöründe gelişmiş olmasını bekleyemezsiniz çünkü yeteri kadar hastane yoktur, varsa bile yeterli sayıda tıbbi teçhizat bulunması mümkün değildir. Parasız bir ülkenin askeri alanda gelişmiş olmasını bekleyemezsiniz çünkü savunma sanayisine ayıracak bütçesi kısıtlıdır.

Bu ve bunun gibi birçok faktörün dengesizliğinin hüküm sürdüğü bir bölgede ise refah düzeyinin gelişmiş olmasını bekleyemezsiniz. Fakat gelişmiş bir ekonomiye sahip herhangi bir ülkede bütün bu faktörlerin yeteri düzeyde gelişmiş olması refah düzeyine çok büyük bir pozitif etkiyle yansır. Ayrıca bu pozitif etkinin de uluslararası alanda, gezegenimizdeki bütün ülkeler arasından o ülkenin büyük bir şöhret sahibi olduğu anlamına getirmesi kaçınılmaz.

Fakat maalesef özellikle günümüzde bu şöhretin kötü amaçlarda kullanılması da reddedilebilir bir şey değil. Paranın yanlış ellerde olduğu bir gerçek ve bu insanlığın geleceği adına büyük bir risk taşımakta. Gerek “büyük” insanlar tarafından atılan sıkıntılı adımlar olsun, biyolojik silahlar olsun, yazılım gücünün yanlış ellere geçmesi olsun vs.

Tamamen robotikleşen bu gezegende, gelecekte en büyük sorun yaratacak olan faktör; yazılım gücünün kötü ellere geçmesidir. Ve bu yazılım gücüne sahip olmak da teknoloji alanında ileride olma anlamına gelir. Bunu başarabilecek olanlar da kesinlikle en büyük ve en gelişmiş ekonomik veri tabanına sahip olan ülkelerdir.

İşte sadece bu yazdığımdan bile şöhret dediğimiz kavramın ne kadar büyük bir güç teşkil ettiğini anlamak zor değil. En başta da belirttiğim üzere, nereye baksanız para faktörü devrededir, ya doğrudan ya da dolaylı olarak. Yüzyıllardır böyle büyük bir etkiye sahip olan bu “kağıt parçasının” yüzyıllar sonrasında nasıl etkiler yaratacağı, ne gibi yararlara fayda sağlayacağı ya da ne büyük faaliyetlere yol açacağı muamma.

(Visited 52 times, 1 visits today)