home-office
Laptop and a cup of coffee with morning light in the cafe. Concept of work and relax.

Koltuğunuzdan Ofistekilerle Aynı Maaşı Almak

Bir dünya hayal edin. Para kazanmak için koltuğunuzdan kalkmanıza gerek yok. Evinizin konforundan ayrılmadan normal şartlar altında bir ofiste, saatlerce yol gidip sıkı kıyafetlerle ,ara vermeden yaptığınız işin maaşını alıyorsunuz. Kulağa ne kadar da ütopik geliyor değil mi? Peki her geçen gün ile bu hayalinizin gerçeğe bir adım daha yaklaştığını söylesem?

Modernleşen toplumlar ve refah düzeyinin artması ile birlikte çalışanlar patronlarından da daha fazla hak ve imkan istemeye başladılar. Bu imkanlardan büyük bir tanesi de uzaktan çalışabilmektir. Kısaca üstünden geçmem gerekirse “home-office” olarak da bilinen bu kültür çalışanların bir ofise gelmeden tamamen ya da kısmen ofislerine gelmeden, evlerinden veya bir kafe gibi mekanlardan çalışmalarına olanak sağlamaktadır. Çalışanlar çalıştıkları işin koşullarına veya patronlarına bağlı olarak ofislerine ya hiç, ya da haftanın belli günlerinde gitmek durumunda kalabilirler. Bu olanaktan en çok yararlanacak kesim yazılım mühendisi, grafik tasarımcı gibi çalışmak için sadece bir diz üstü bilgisayar ya da bir çizim tabletine ihtiyaç duyan kesimlerdir. Daha fiziksel işlerle uğraşmak zorunda kalan sanayi ve endüstri alanlarında çalışan zanaatkarlarımız ve esnaflarımız ise bu olanaktan en son yararlanabilecek kesim olacakmış gibi görünüyor, işlerinin fiziksel bir güç ve çalıştıkları yerde olmalarını gerektirdiğinden dolayı. Çeşitli alanlarda çalışan (devre tahtası tasarımı buna bir örnek olarak gösterilebilir) gibi alanlarda çalışan elektronik mühendisleri ve diğer çeşitli alanlarda çalışan mühendis ve tasarımcılar ise haftada sadece birkaç gün gelmesi zorunlu tutulabilecek kişiler arasında. Belki yakın gelecekte internet üzerinden alışverişin daha da yaygınlaşması ve otonom araçlar veya insansız hava araçları sayesinde perakende mağazalarda çalışanlara bile gerek duyulmayabilir.

Bu kadar bahesttim fakat bu yöntemin artıları neler? İlk başta çalışanlar daha rahat ortamlarda çalışacağı için daha verimli, daha yüksek bir performans ile çalışabilir. Bu düşünce, eğer çalışanlar zorunlu olarak ofis stresi ve baskısı altında tutulmazsa daha etkili bir şekilde çalışabilecekleri düşüncesinden geliyor. Bir başka artı ise ofise daha az para yatırılması durumunda kalınacağıdır. Daha az yiyecek, daha az içecek, daha az temizlikçi, daha az fatura, daha küçük bir ofis, daha az kira… Bu maddenin artıları işveren için saymakla bitmez. E ne de olsa bunların hepsi çalışanın cebinden çıkacak. Patron böyle bir durumda ofise çalışanlara hizmet etmek için fazladan masraf yapmak zorunda kalmayacak.

Şimdi de bu yöntemin eksilerine geçelim. Bir numaralı eksi bence böyle bir düzenin herkes için çalışmayacağıdır. Kendimden örnek vermem gerekirse ben derslerime okulda, gerçekten başımda birinin beklediği ve her az yüksek performans göstermem gereken bir ortamda daha fazla odaklanıyorum ve eminim ki bu durum başka bireyler için de geçerlidir. Bu maddeye bir çözüm olarak ofisler kısmen açık tutulabilir. Bu da değindiğim gibi ofislerin sadece belli günler açık kalmasıyla veya ,bence daha iyi bir çözüm olan, iş yerlerinin daha küçük olup her zaman açık olması ve isteyen çalışanların gelmesi çözümü uygulanabilir. Bu çözümün de kendi içinde eksileri var tabii. Ofislerin her daim açık tutulması patronlara daha fazla para kaybettirecektir ve çalışanlar gelmeye tamamen zorunlu olmadığı için çoğu gün gelmeyecektir bile. Bunun nedeni hem ulaşımın zor olması gibi lojistik nedenlerden, hem de insanların kendilerini böyle bir durumda tamamen bir baskı altına hissetmemesi yüzünden kaynaklanıyor olabilir. Okul gibi yerlerde bu kadar ciddi bir disiplinli çalışma ortamının söz konusu olması bence okula gelmenin zorunlu olmasından kaynaklanmaktadır. Aksi takdirde kimse dersleri dikkate dinemez, sınavları dikkate almazdı. Eğer ofisler de bahsettiğim mantıkla çalışırsa bence aynı durum söz konusu olacaktır. Çalışanlar ofise gelmeyecek, o ofis binası patronlara körü körüne para kaybettirecektir.

Sonuç olarak, çalışanların evlerinden çalışması doğru uygulandığı takdirde hem çalışanlar, hem de patronlar için karlı bir durum teşkil edebilir fakat doğru uygulanmadığı durumlarda ise şirkete fazladan para kaybettirebilir. Seçim patronlara kalmış.

Ofis
Ofis
(Visited 28 times, 1 visits today)