Koloni Çözüm mü?

İnsanoğlunun var oluşundan beri her zaman uzaya ilgisi ve merakı olmuştur. Ve, bu son dönemdeki gelişmelerle birlikte insanların uzaya gidip koloni kurmaya ve mars gibi gezegenlerde yaşam bulmaya olan inancı iyice arttı.

İnsanlarda uzaya olan ilgi her zaman olmasına rağmen bu amaç uğrunda somut bir adım teknolojik ve bilimsel yetersizlikten dolayı 20. yüzyılın başlarına kadar atılamadı. İlk uzaya çıkan insan 12 Nisan 1961’de Rus kozmonot Yuri Gagarin’di ve o günden sonra 500’ü erkek, 65’i kadın olmak üzere toplam 565 astronot uzaya gitti. Uzayla ilgili bir başka dönüm noktası ise Apollo 11 ile ay yüzeyine ilk insanlı uçuşun yapılmasıydı ve aya ayak basan ilk insan hepimizin bildiği gibi Neil Armstrong’du. Ve, Ay’dan sonra ise bilim adamları su ve yaşam bulma umutlarıyla Mars’a uzay araçları göndermeye başladılar. Halen de Hem NASA tarafından hem de SpaceX tarafından Mars’a araştırma ve bilgi toplama amacıyla uzay araçları gönderilmeye devam ediliyor.

Yukarıda insanların bugüne kadar olan uzay serüvenini anlattım. Şimdi ise asıl sorumuza cevap verelim. Başka bir gezegene yerleşmek küresel iklim krizinden kaçmak için bir çözüm olabilir mi? Evet, olabilir ancak kesinlikle ilk tercihimiz ve hedefimiz bu yönde olmamalı. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki bildiğimiz üzere insanların bir gezegende koloni kurması için orada yaşam yani su olması ve iklim koşullarının elverişli olması gerekiyor ve şu anki teknolojiyle uzay araçları ile sadece güneş sisteminde araştırma yapılabiliyor. Bu şartları karşılama potansiyeline sahip tek bir gezegen var, o da Mars. Mars’ta yaşam olduğuna dair hala bir kanıt bulunamadı ancak bilim adamları Mars’ta yaşam olabileceğini düşünüyor ve bu kadar araştırmanın sebebi de normal olarak bu. Şu anki teknolojimiz ile yaşam var mı diye araştırabildiğimiz, uzay araçları yollayabildiğimiz tek gezegen Mars ve eğer Mars’ta yaşam bulamazsak bir kere zaten başka bir gezegene yerleşme hayallerimiz suya düşer. Yani şunu demek istiyorum, küresel iklim krizinden kaçmak için ilk hedefimiz kesinlikle başka bir gezegene yerleşmek olmamalı çünkü zaten bunun şu anda %100 garantisi yok. İlk hedefimiz Dünyayı bu krizden kurtarmak olmalı. Ama dünyayı bu krizden kurtarmak için çaba gösterirken de aynı zamanda uzayda yaşam arayışlarımıza devam etmemiz bizim faydamıza olur. Çünkü, iklim krizini durduramama ihtimalimiz her zaman olacak. Ve, eğer durduramazsak başka bir gezegende koloni kurmaktan başka çaremiz kalmaz. 

 

Peki, dünyayı bu krizden kurtarmamız için neler yapmamız gerekiyor? Bir kere öncelikle herkesin bu konu hakkında bilinçlendirilmesi gerekiyor, ilk hedef bu olmalı. Ondan sonra, devletler ve BM tarzı uluslararası örgütler bu konu hakkında somut adımlar atmalı, örneğin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması veya fabrika bacalarına filtre takılması gibi önlemler alınabilir. İnsanlar bilinçlendirilirse ve devletler bu konu hakkında önlemler alırsa küresel ısınmanın son bulmaması için hiçbir sebep yok.

   Sonuç olarak, başka gezegenlerde koloniler kurmak dünyadaki küresel iklim krizinden kaçmak için bir çözüm yolu olsa bile ilk hedefimiz her zaman küresel iklim krizini durdurmak ve aynı zamanda uzay araştırmalarına devam etmek olmalıdır.

 

(Visited 83 times, 1 visits today)