Klonlama Yararlı mı Zararlı mı

Genetik kopyalama: Hücre veya organizmanın genetik olarak birçok benzerinin üretilmesi işlemi olarak tanımlanır.  Biyolojide ise bazı organizmaların veya hücre tiplerinin eşeysiz üreme yoluyla çoğalması olarak ifade edilir. Genetik kopyalama, teknolojinin gelişmesiyle birçok şey gibi hayatımıza girmiştir. Genetik kopyalama, diğer adıyla klonlama hayatımıza ilk 1957’de giriş yapmıştır. 1957’de sadece kanıtlanmış bir düşünce olsa da 1977 yılında gerçeğe dönüştürülmüştür. Dolly adlı bir koyunun çok fazla deneme sonucu başarılı bir şekilde klonlanması ile dünyamızda klonlamanın bir yeri olmuştur. Klonlama hayatımıza girdiği andan beri tam olarak yapılamamış, yapılsa bile uzun süreli olamamıştır. Bu nedenle genetik kopyalama hala günümüzde akıllarda soru işareti bırakmaya devam etmektedir. Genetik kopyalama sizce yararlı mı? Klonlama zararlı mı? Klonlama hangi alanlarda bizi geliştirir?

Genetik kopyalama olarak adlandırdığımız bu kavramın, hayatımıza giren birçok yeni buluşta olduğu gibi hem yararlı hem de zararlı yanları mevcuttur.

Genetik kopyalamayla alakalı çalışmalar bilim adamları tarafından sürekli ilerletiliyor. Örnek olarak nesli tükenmiş canlıların kalıntıları ya da donmuş bedenleri sayesinde onları geri yaşama döndürmek ya da nesli tükenme tehlikesinde olanlar için klonlayıp sayılarını arttırmaya çalışmak verilebilir. Nesli tükenen hayvanlardan biri olan siyah ayaklı dağ gelinciği bulunan bir kalıntı sayesinde klonlandı ve klonlanan hayvanların üremesiyle birlikte sayısı gittikçe arttı.

Hayvan çeşitliliği açısından faydalı olduğu kadar klonlama ekonomik açıdan da faydalı olabilir. Mesela çiftliklerdeki hayvanların yumurtlaması veya doğurması beklenmeden eğer klonlanırsa daha hızlı üretim olabilir. Mesela bir tavuk klonlanırsa sayısı arttığı için daha çok yumurta elde edilebilir ya da inek klonlanırsa daha çok süt elde edilebilir. Böylece çalışan çiftçi ve çiftçinin ürününü satanlar daha çok para kazanabilir ve tüketici daha çok ürüne ulaşım sağlayabilir.

Tıpta ise klonlama tedavi amaçlı kullanılmaktadır. İnsanın embriyosundaki kök hücreler alınıp hasta insanlara verilir. Yetişkin canlıdan alınmış hücre çekirdeği çıkarılmış embriyo hücresine aktarılır. Örnek olarak kemik iliği hücrelerinin kanserli hücrelerle değiştirilmesi verilebilir.

Klonlama işlemini gerçekleştirmek için birden fazla kez denemek lazımdır. Ancak her deneme sonucunda başarıya ulaşılamamıştır. Bu yüzden klonlama zor ve kesinliği olmayan bir işlemdir. Dolly 277 denemeden sonra başarıyla klonlanmıştır.

Bir başka olumsuz yanı ise klonlanmanın başarılı olsa bile klonun yaşama devam edip etmemesi yaşıyorsa da hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilme olasılığının düşük olmasıdır.  Klonların büyük bir kısmı anne karnındayken çok fazla büyüyebilir ya da doğduktan sonra iç organlarıyla ilgili sorunlar yaşadığından hayatını kaybedebilir. Eğer yaşamayı başarırsa da hastalıklı olabilir ve başka hayvanlarla üremesi sonucu hastalıklı hayvanların doğmasına sebep olabilir.

 

Teknolojinin gelişmesiyle ve bilim alanında ilerleme sağlandıkça gelişecek olan genetik kopyalananın bize sağlayacağı yenilikler dünyamıza yararlı olacaktır. Her ne kadar kötü yönleri de olsa iyi yönleri ağır basmaktadır ve olumsuzluklar ilerde giderilebilir şekildedir. Genetik kopyalama sayesinde tıp, ekonomi, sosyal vb. alanlarda olacak gelişimler insanlığı iyi etkili çektir ve insanlığın yararına olacaktır. Hastalıklar ve açlık gibi birçok güncel sorun bu şekilde çözüme kavuşturulabilir.

 

(Visited 94 times, 1 visits today)