Klonlama Sadece Yaralı Mıdır? Peki Ya Zararları?

Genetik kopyalama, son yıllarda dünya genelinde tartışmalara neden olan bir konudur. Diğer adı klonlanma olan bu teknoloji, organizmaların DNA’sının kopyalanması ve sonrasında yinelemesi işlemidir. Genetik kopyalama ile birçok hastalık tedavi edilebilir ve insan ömrü uzatılabilir. Bununla birlikte, bu teknolojinin olumlu yanlarına ek olarak birçok olumsuz etkisi de vardır. Olumlu yönlerden bir diğeri, hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesidir. Genetik kopyalama sayesinde, hayvanların özellikleri kopyalanarak, insanlar için daha etkili ilaçlar üretilebilir. Hatta klonlama en iyi çiftlik hayvanlarının üretiminde yani normal hayvanlardan daha verimli ve çiftçiye daha çok faydası olan hayvanların üretiminde de kullanılır. Ayrıca, bu teknoloji ile nesli tükenen canlıları klonlamak da amaçlanmaktadır. Nesli tükenmekte olan türlerin klonlanması, akraba olan hayvanların yumurta hücreleri ve rahimleri kullanılarak yapılabilir. Bu durumlarda, yumurta hücrelerinin ve rahimlerin daha yakın akraba olan türlerden alınması hamileliğin sonuna kadar başarılı olması için gereklidir. Mesela pandayı klonlamakla ‘kurtarmak’ bu açıdan çok zor olacaktır, çünkü uygun yumurta hücreleri ve uygun rahim bulunabilmesi için yakın akrabası yoktur.
Bunun yanı sıra, genetik kopyalamanın birçok olumsuz yönü de bulunmaktadır. Mesela verimli hayvanları klonlama sürecinde klonlamanın bazı riskleri de vardır: Klonlama kolay bir süreç değildir. Teknolojiye büyük yatırımlar ve özenli özveri gerektirir. Başarısızlık oranlarının %97 kadar yüksek olduğu bildirilmiştir. İlk klonlanan organizma olan koyun Dolly bile 276 denemeden sonra başarılı bir şekilde klonlanmış ve sonuçta 29 yaşayabilir embriyo elde edilmiştir, bunlardan sadece 3’ü hayatta kalmış ve sonunda yalnızca biri doğmuştur. Ayrıca, genetik çeşitliliğin kaybına da neden olabilir. Genetik kopyalama yoluyla çoğaltılan canlılar, aynı DNA’ya sahip olduğundan, bir hastalığa maruz kalmaları durumunda, tüm popülasyonun kaybedilmesine neden olabilirler. Buna ek olarak, genetik kopyalama ile yaratılan canlıların sosyal ve psikolojik sağlıkları da risk altında olabilir. Yavru hayvanlar, doğal yollarla doğan hayvanlara göre daha düşük hayatta kalma oranına sahip olabilirler. Bunun nedeni, kopyalanan hayvanların doğumdan önceki sağlık sorunlarına çok sayıda avantajı olsa da doğal çeşitliliğin kaybına ve sosyal/psikolojik sorunlara da neden olabileceği gerçeğidir. Başka canlılar üzerinde yapılan çalışmalar, klonlanmış canlıların hızlı yaşlanmaları ve anne karnındayken çok fazla büyümeleri gibi kontrol edilmesi olanaksız birçok sağlık sorunu olduğunu gösterdiğinden, birçok ülkede insan klonlama üzerine araştırma yapmak yasaktır. Bu durum, pek çok dini kurum ve sosyal kuruluş tarafından Tanrı’nın verdiği yaşamın yok edilmesi gibi görüldüğünden ahlaki yönden çok doğru bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, genetik kopyalamanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bu teknolojinin, sağlık alanında riskleri olabilir. Bu nedenle, genetik kopyalama gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesi konusunda dikkatli olunması ve tüm olası sonuçların dikkate alınması gerekmektedir.

Kaynaklarım: https://www.bilgiustam.com/klonlamanin-riskleri-nelerdir/

https://www.turkcebilgi.com/klonlamanin-yararlari-ve-zararlari-nelerdir/

 

 

 

(Visited 1.485 times, 8 visits today)