Dünyamızda uzun süredir tartışılan bir konu olan genetik kopyalama bir süredir daha çok konuşulmaya başlandı genetik kopyalama ilk 1952’de Robert Briggs tarafından bir kurbağa üzerinde test edildi ve sonrasında bir çok hayvan da bu testlere marus kaldı. Peki sizce genetik kopyalama yararlı mıdır yoksa zararlı mıdır?
Klonlamanın birçok yararı olsada bir o kadarda zararı vardır. Nesli tükenen veya tükenmek üzere olan canlılar klonlanarak yok olmaları engellenir Avusturalya’da bir proje 153 yıldır alkol şişesinin dibinde kalan bir örnekten tasmanya kaplanını klonlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla bir çok çiftlik hayvanı da klonlanmıştır genetiği kopyalanmış inekler ABD’de yüksek fiyatlara satılarak büyük karlar edilmiştir. Genetik kopyalama aynı zamanda insan tedavi edici proteinlerin üretimi için de kullanılmıştır. Klonlamanın bir çok yararı olsada kontrol edilemediğinde korkutucu boyutlara ulaşabiliyor. İnsan klonlama bir çok ülkede yasaktır çünkü klonlanan bireylerin biyolojik özellikleri aynı olsada kişilikleri farklı olmaya çalışır ve bu o bireyin kontrolden çıkmasını sağlar. Dolly klonlanma sonucu ölen bir koyunun adıdır ilk başta çok sağlıklı gözüksede kısa bir ömrü olan dolly kısa zamanda sağlık sorunları ortaya çıkarmaya başlamıştır ve bu insan klonlamamak için en büyük örneklerden biri olmuştur. Klonlama işleminin başarısız olma imkanları yüzde doksan yedi kadar olduğu bilinmektedir dolly bile 279 denemeden sonra başarılı bir şekilde klonlanmıştır. Klonlanan canlılar sosyal olarak agresif ve sinirli olarak tespit edilmiştir.
Bu nedenle ben klonlamanın zararlı olduğunu düşünüyorum ve kesinlikle bir insan olsun hayvanın bile üstünde denenmemeli olduğunu savunuyorum. Klonlanma kesinlikle hiç bir canlı üzerinde kullanılmamalıdır.