İnsanoğlu tarih boyunca belli başarılar elde etmiş, çoğu zaman bunların karşılığı bir ödül almıştır. Bu ödül bazen somut bazen ise soyuttur. Peki başarı kime göre, neye göre bu adı alır? Bunun kesin bir cevabı olmasa da bir şeyin muvaffakiyet oluşu belirli kuruluşlarca kabul edilir. Guinness Rekorlar, Nobel Ödülleri gibi. Birbirinden oldukça farklı bu iki ödülden hangisi başarı sayılabilir?
Guinness Rekorlar Kitabı, 1955 yılından günümüze kadar her yıl yeni rekorlar eklenerek gelmiş bir kitap serisidir. Bu kitaplar insanlık tarihi için önemli rekorların yanı sıra şaşırtıcı ve sıra dışı rekorları da barındırmaktadır. Kafasına anten monte ettiren ilk insandan, göz kapaklarıyla en fazla ağırlığı çeken insana kadar. En çok satan kitap serisi rekoruna sahip olan bu kitap, her yıl sevenlerine yeni rekorlar öğrenme fırsatı sunuyor.
Guinness Rekorlar Kitabı’nı incelediğimizde rekorların çoğunun alışıldık olmayan şeylerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Örneğin, yüzüne en fazla iğne saplayan insan. Bunun yapılacağı ve rekor olarak bir kitaba yazılacağı kimin aklına gelebilirdi ki? Bahsedilen rekorların kitap içinde bulunması belki de kitabın ilgi çekici olması amacıyla ortaya çıkmıştır ve bir reklam stratejisidir. Sonuçta bu garip rekorlar olmasa bu kitap serisi insanların ilgisini çekmeyebilirdi ve Amerikan kütüphanelerinden en çok çalınan kitap olmayabilirdi.
Nobel Ödülü; ilk verildiği 1901 tarihinden bu yana fizik, kimya, edebiyat, barış, fizyoloji ve tıp alanlarında elde edilmiş üstün başarıları ödüllendirmektedir. Guinness Rekorlar kitabına göre daha resmi olan bu ödül Marie Curie, Aziz Sancar, Albert Einstein ve Martin Luther King Jr. gibi insanlık tarihine katkıda bulunmuş insanlara verilmektedir. Einstein’ın teorik fizik ve relativite teorisi konusundaki çalışmaları ve Marie Curie’nin radyoaktivite üzerine çalışmaları Nobel Ödülleri’nin birkaç örneğidir.
Hangisi bir başarıyı temsil etmektedir? Bu soru, sorulan kişinin düşüncesine ve fikirlerine göre değişkenlik gösterebileceği gibi; cevap veren kişinin başarı anlayışını yansıtacaktır. Benim fikrimce başarı Nobel Ödülü’dür. Guinness Rekorlar Kitabı’nı okuyup yeni bilgiler öğrenmek her ne kadar eğlenceli olsa da çoğu rekorun bir hobi veya aşırılık üzerine olduğunu görebiliriz. Bu rekorların çoğunun Dünya tarihinde kalıcı olmayacağı gibi, birkaç yüz yıl sonra hatırlanıp hatırlanmayacağı bir soru işareti.
Dediklerimi toparlayacak olursam, benim için başarı insanlık tarihinde hatırlanandır. Gelecekte yeni keşiflere vesile olacak olan, ders kitaplarına konu olup; belki bireylerin aklında yeni düşünceler filizlendirecek olandır.