Kişiye Göre Değişkenler

Her insan büyüyüp elinde güzel bir mesleği olmasını ve güzel bir geliri olmasını ister. Bunları elde edebilmek için bazı şeylerden ödün vermesi lazım ki bu hayali gerçeğe geçebilsin.
Bunun için hayatımızdaki en önemli yerlerden biridir üniversite. Ortamımız, çevremiz hatta belki de staj yapacağımız yerden alacağımız iş teklifi bile önemlidir bizim için fakat acaba bunları yaparken kendimize hiç soru soruyor muyuz? Bu hedeflerimize ulaşırken üniversite yıllarında olduğumuz bölüm üzerinde uğraşmak yerine bir bölüm belki daha fazlasını seçerek iş olanağımızı arttırmak istiyoruz ama bunu yaparken bazılarının olanağını kapatıyoruz. Belki yapmamız lazım belki de yapmamamız.
Gençlik yılları diye adlandırılan üniversite çağlarında kendimizi bu kadar zora sokacak kadar hedeflerimize bağlandıysak bu bizim için etik olabilir. Çünkü insan şöyle düşünüyor olabilir: eğer ben çalışıyor ve yapıyorsam onunda yapması lazım, ben kimsenin önünü kapatmıyorum sadece kendim için geleceğimi garantiye alıyorum. Biri kendini zorlayıp biri de üniversite yıllarında eğlenirse aralarında tabii ki bir fark olmalı ve o çalışan kişi bunu faydalarını ilerleyen zamanda iş hayatında görecektir.
İş konusuna geldiğimizde ise siz bir işveren olsanız bölümünde en iyi olanı mı işe alırsınız yoksa birkaç bölüm bitirmiş tecrübeli bir eleman mı? Eğer ihtiyacım bir elemansa ve sadece bir iş üzerinde eleman alıyorsam kesinlikle şansımı bölümünde iyi olanla denerim çünkü diğeri asıl alanına odaklanamadığı için bazı eksikleri olacaktır ve teoride olan bilgilerini pratiğe dökemeyecektir.
Ayrıca birden fazla bölüm okuyan kişinin daha çok çalışması ve aradaki farkı kapatması gerekiyor ki diğer rakibinin karşısında şans bulup iş bulabilsin. Bunun dışında yapacağı tüm işler ikiye katlanıyor ve maddi ihtiyacı daha çok artıyor. Yani eğer garanti bir iş peşinde koşmuyorsa iki bölüm birden okuması onu bir yere getirmez. Okuduğu bölümle bağlantılı olması da cabası.
Fazla bölümle uğraşmaktansa o bölüm üzerinde uğraş getirip yurt dışı veya yurt içi bölümlerde doktora yapmak iş olanağımızı katlar ve bu süreçte çift ana dal gibi programlardan ziyade sıkılmadan işi götürebiliriz. İş bulma konusunda teorik bilgimizin yanında pratik bilgide önemli olduğundan bölümümüze verdiğimiz değer kadar staj veya konular üzerine de vermeliyiz.
Başarımızı belirleyecek şey ne zaman ne de efor tek şey kendimize olan güvenimiz. Doğru bir planlamayla her şeyi yapabiliriz.

(Visited 44 times, 1 visits today)