Kişinin Etkilendikleri
Toplumda yaşayan Her insanın kendine belli başlı şeyleri başarmak için koyduğu bazı kurallar ya da planladıkları programları vardır. Bu programlar bazen sadece kendi düşüncelerimizle yazılmış olsa da bazen çevremizdeki insanların düşünceleri de bizim programlarımızı etkileyebilir. Kimi insan bulunduğumuz ortamın, arkadaşlarımızın, ailemizin bizi başarıya götüren yolda bizi etkilemediklerini ya da çok az etkilediklerini düşünüyorlar. İşin aslında çevremiz bizi başarıya giden yolda fazlasıyla etkiliyor.
Öncelikle insan doğduğu ilk günden beri hayatını devam ettirmek için toplumun yıllardır kurduğu düzene ayak uydurmak zorundadır. Yani doğduğumuz ilk günden itibaren aslında yaşadığımız toplumdan ve çevreden etkilenmeye başlıyoruz. Hatta bazen koyduğumuz hedefler bile toplumumuza göre şekilleniyor. Buna örnek olarak küçüklüğünden beri sadece akademik odaklı bir toplumda büyümüş olan bir insanın hayallerinin genellikle mühendislik, mimarlık, avukatlık gibi akademik temelli meslekler olduğuna şahit oluruz. Genelde akademik baskısı yüksek olan toplumlarda yetişen bireylerin gelecekte başarmak istedikleri şeylerin sanatla veya sporla ilgili olmadığına da şahitlik ederiz. Ya da küçüklüğünden beri çevresi bireyi spor veya sanat dallarına yönlendirildiyse genellikle kişinin geleceğinde milli sporcu, ressam, şarkıcı gibi daha çok spor veya sanat dallarına yöneldikleri gözlemleniyor.
Aynı zamanda birçok başarılı insanda bu başarıya ulaşırken ailesinden ve onu destekleyenlerden yardım aldığını onların kendi fikirlerini etkilediklerini dile getiriyor. Kendimize bakacak olursak bir şey başarmak için her ne kadar azimli olsak da çevremizin bizi destekleriyle ya da tek bir hareketleriyle bile daha motive ya da demotive bir duruma taşıdıklarını görürüz. Aynı zamanda insan bünyesinin belli bir süreden sonra başka insanlardan destek alması ve sevdikleri kişilerden belli bir süre sonra kendilerini olumlu hissettirecek cümleler duymak istemesi çoğu zaman olasıdır. Bilim adamlarına göre çevresinden destek alan insanlar çevresinden destek veya yardım almayan insanlara göre daha başarılı oluyorlar. Ve başarı basamaklarını çevrelerinden destek almayan insanlara göre daha mutlu ve kolay bir şekilde tırmandıkları gözle görülmüştür. Bunun beraberinde sadece kendi azmiyle belli bir başarıya ulaşmak isteyen bireyin daha mutsuz olduğu ve başarıya ulaşırken daha çok yorulduğu, daha fazla acı çektiği görülmüştür. Bu durum sadece başarıya ulaşmakta değil aynı zamanda kişinin daha iyi öğrenebilmesinde de etkili. Örneğin çoğu öğrenci kendi oturup çalışmasındansa bilen bir öğretmeni veya arkadaşından konuyu dinlerken daha iyi öğrenir.
Uzun lafın kısası bir birey başarıya ulaşırken elbette toplumdan ve çevresinden etkilenir . Ve destek almalıdır. toplumun kişinin başarıya ulaşmasında etkisi olmadığı düşünülse de bilimsel araştırmalar göre çevresinden destek gören kişilerin daha başarılı oldukları ve bireylerin toplumdan veya çevreden etkilendikleri gözlemlenmiştir. Çünkü her insanın belli bir süre sonra bünyesi yorulur ve destek almaya ihtiyacı olur. Aynı zamanda her insan az da olsa toplumdan etkilenir.