Kişilik Soygunu

Günümüzde kendi kişiliğini benimseyemeyen, kendinden utanan ve o yüzden başka birilerinin kişiliklerini benimseyen çok kişi var maalesef. Bu kişiler günlük hayatta film ve dizi oyuncularını, sosyal medyada ünlülerini ya da şarkıcıları taklit ederek kendi kişiliklerini yok sayıyorlar. Bu durum genel olarak geçici olsa biraz da olsa endişelenmemiz gerek.


Artık neredeyse her çocuğun internete erişimi var. Ailerlerin, çocuklarını susturmak için ellerine bir tablet ya da telefon vermeleri bunun nedenlerinden biri. Bu küçük çocukların aygıtlarına kısıtlama konması unutulduğu için daha geç yaşta görmeleri gereken şeyler daha 6-7 yaşlarında onları karşılıyor. Milyonlarca takipçileri olan internet ünlüleri genellikle onların dikkatlerini en çok çeken kişiler oluyor. Bu ünlüler bu durumun farkında olup daha küçük yaştaki çocukları hedefleyen içerikler üretmeye başlıyorlar. Çocuklar da bu ünlüleri benimseyip onları rol modeller olarak görüyorlar. Bazen onlar gibi videolar çekip internette yayınlıyor. Bazen de gerçek hayatta onlar gibi davranıyorlar.


Filmler ve dizilerdeki karakterler insanların dikkatini çekmekle geride kalmıyor. Bu karakterler normal insanlar da olabiliyor süper kahraman da. Yapımcılar bu karakterlere çok büyük bir hastalığı bitirmek veya dev bir canavarı yenmek gibi önemli ve dikkat çekici işler yaptırıp onlara kendilerine özgün kişilikler ve davranışlar vererek bizleri o karakterleri sevdiriyor, bizi onlar gibi davranmaya sevk ediyorlar. Bu etki birçok yerde görülebilir. Eğer yaşımız genç ise bir film izlemek için sinemaya gittiğimizde o filmdeki karakterler o kadar havalı görünür ki gözümüzde, film bittikten sonra birkaç dakika, belki saat boyunca kendimizi o karakterlermiş gibi hissederiz. Bu etkiyi bir diziyi bitirdiğimizde de yaşarız. Bazen o kadar etkileniriz ki okula gidince bile bu karakterler aklımızda kalır ve orada bile onlar gibi davranırız.


Bunun gibi dikkat dağıtıcı, gereksiz içeriklerin olduğu bir dünyada kişilik sorunu yaşayan insanları bulmak çok zor değil. Bu sorun tıpkı bir hastalık gibi yayılıyor. Bu hastalığı taşımanın bazı etkileri var. Eğer bu durum küçük yaşlarda başlayıp yakın bir zamanda durmaz ise bu kişiler gelecekteki hayatta kendi kişiliklerini bulmakta sıkıntı çekip ve günlük hayatında sadece o kişi gibi davranırlar. Amerika’da düzenlenen ‘’Marvel con.’’ gibi, insanların karakter kostümleri giydiği toplantılar bunun size bir örneği olabilir.
Bu konuda yetkililerin bazı önlemler alması gerekmektedir.

Geleceğin bilim adamlarını, doktorlarını ve mühendislerini sosyal medya ya da bunun gibi dikkat dağıtıcı şeylere emanet edemeyiz. Onların kendi kişiliklerine ihtiyaçları var. İnternetteki kişilikleri kendilerinkinden üstün görmek onları çok ileriye götürmez.

(Visited 13 times, 1 visits today)