Keşke Bu Da Olsa

Ülkemizde uygulanmakta olan birçok insanlara ve doğaya katkıda bulunabilecek proje var fakat bunlar pek öne çıkmış değil ve ülkemizin her yerinde bulunmuyor. Ben de bunlardan birkaç tanesini sizlerle paylaşacağım. Sizin de aklınıza ”Ülkemizin her yerinde yaygınlaşsa kendimizi daha iyi hissedeceğiz.” dediğiniz projeler geliyor mu?

Bu bahsedeceğim proje aslında yüzyıllardır ülkemizde kullanılmakta olan ve bir insanın temel ihtiyaçlarından olan bir proje: Sağlık. Aslında bunun yaygın olduğunu düşünebilirsiniz, tabii büyük şehirlerden birinde yaşıyorsanız çünkü hala sağlık ocağı dahi  olamayan köyler var. Ayrıca ülkemizde genel olarak fizyoterapist, diyetisyen ve psikolog eksikliği var. Keşke ülkemizde daha çok hastane ve doktor olsa da insanlar zor durumda kalmasa.

Başka bir proje de 4.5G denen hücresel veri projesi. Tamam, iyi hoş da henüz Karadeniz’in yaylalarında telefon çekmezken, yaylalar bir yana Ankara’nın, başkentin içinde hücresel veri doğru düzgün çalışmazsa bütün bu harcamaların, baz istasyonlarına yatırımların ne anlamı var ki? Yaylada yaşayan bir insan  şehirdekileri arayabilmeleri için  insanların telefonlarını drone’lara bağalayıp drone’ı on metre yukarı çıkarmak zorunda ki hat çeksin Ülkenin azınlık bir kesimi daha iyi bağlantıya sahip olsun diye halkın geri kalanı dış dünya ile bağlantısız kalıyor.

Ankara’da Gölbaşı ilçesinde ”Her Parka İnternet” projesi kapsamında Mevlana ve Bekir Gönenç parklarından sonra 7 parkta daha kablosuz internet uygulaması başlatıldı. Bu uygulama parklar haricinde kapsama alanı içindeki kapalı alanlarda da bu hizmetten yararlanılabilecek. Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak’ın açıklamalarına göre bu hizmet diğer belediyelere de örnek olacak. Bence bu çok güzel bir gelişme. Fakat ülkemizde halen fiber internet altyapısına geçilmemişken kablosuz internetin bütün ülkeye kablosuz internet dağıtmak oldukça zor olacağa benziyor.

En son olarak da ve bu benim yaygınlaşmasını en çok olmasını istediğim projelerin birkaçından bahsedeceğim: ”Türkiye’nin İlk ve Yerli Elektrikli Otobüsü SILEO Elazığ ve Manisa’da Yollara Çıkıyor”. Haberde anlatılanlara göre 2018 yılı içinde Elazığ ve Manisa halkının daha sessiz, konforlu ve çevreci seyahat etmesini sağlayacak olan yeni nesil SILEO elektrikli otobüslerin ilk teslimatları Nisan ayı sonunda gerçekleştirilecek. Buna benzer bir proje de Kocaeli’den. ”Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında sağlıklı ve ideal bir şehir hayatı için hizmete sunulan, bisiklet kiralama sistemi Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi (Kobis)’e ilgi her geçen gün artıyor. Kobis ile vatandaşlar bugüne kadar 583 bin 154 sefer gerçekleştirdi. Bazı kullanıcılar haftanın 7 günü bisiklet kullanımı gerçekleştirirken, kişi başı günlük ortama 130 dakika bisiklet kullandı. Gerçekleştirilen yeniliklerle Kobis kart, kentkart ve kredi kartı entegrasyonu ile sisteme katılım kolaylaştırıldı. Sistemin kolaylaştırılması ile hizmetler en uç noktalara ulaşıyor ve Kobis kullanımı sürekli artıyor.”. Bunlar gibi projelerin daha çok yaygınlaşması gerek çünkü dünyamızın kavrulduğu bir dönemdeyiz ve bu sıcaklık artışını tetikleyen gazlardan ne kadar kurtulabilirsek kar. 

Ben bunların eninde sonunda tüm ülkede faaliyete geçeceğinden umutluyum. Ne de olsa Thales’in dediği gibi: ”Her şeyin yok olduğu anda bile, umut vardır.”

(Visited 76 times, 1 visits today)