Kesişim Noktası

Başarı nedir? Herkes başarıyı farklı şekillerde tanımlar ancak tek bir şey kesindir, o da başarının kişinin hayal gücünün sınırlarıyla doğru orantılı olarak arttığıdır. Bir şey hayal edilmeden başarılamaz çünkü var olmayan bir başarı öncelikle hayal aleminde hayata geçerek daha sonrasında kendine gerçeklikte bir yer bulabilir. Yani hayal gücü olmadan başarının da olamayacağını söylemek mümkündür ki hayal gücü aynı zamanda başarının yüksekliğini de belirler. O zaman her şeyi hayal etmek mümkün olduğuna göre başarının da bir sınırı yoktur, hayal ettiğimiz her şeyi gerçekleştirebiliriz.

 

İşte bu noktada işler değişir. Evet, hayal gücü başarıyı belirler ve evet, hayal gücümüzün sınırlarını zorladıkça istediğimizi başarmak mümkündür ancak gözden kaçmaması gereken bir diğer faktör ise bilgidir. Bilgi bütün gerçekliğin temelidir ve bilgi hayal alemindeki başarıyı gerçek aleme taşımak için bir araçtır. Bilgi olmadan ne kadar büyük de olsa bir hayal, hayal olmanın ötesine geçemez. Bu anlamda bilginin başarıya ulaşmadaki rolü yadsınamaz derecede mühimdir. Bütün bunları daha somut bir hale getirecek olursak başarı, hayal gücü doğrusu ile bilgi doğrusunun kesişim noktasıdır diyebiliriz. Her iki doğru da sonsuza kadar uzar ancak bir insanın bu iki doğruyu anlamlandırma şekilleri farklıdır.

Hayal gücü doğrusunun üzerinde rahatça ve büyük bir hızla ilerlenebilirken bilgi doğrusunda yol katetmek çok daha meşakkatlidir çünkü hayal gücüne ulaşmak için bir bedel ödemezsiniz ancak bilgiye ulaşmak yıllarınızı hatta koca bir medeniyetin asırlarını alabilecek kadar zordur bazen. Hayal gücünün kolayca erişilebilirliği ve bilginin meşakat gerektiren doğaları her ne kadar birbirine zıt da olsa her ikisini de eşit derecede kıymetli kılıyo. Hayal gücüyle çıkılan bu yolun bilgiyle yüründüğü unutulmamalı, yani hayal gücü yakıtsa bilgi arabanın kendisidir. Biri diğeri olmadan istenen güzergaha götürmez bu yüzden başarı ikisinin varlığını birden gerektirir. Bu yolculuğun kalitesini ve ulaşacağı sonu belirleyen elimizdeki yakıtın ve arabanın kalitesi olacaktır bu yüzden her ikisini geliştirmek en mantıklısıdır. Ayrıca yol boyu araba ve yakıt değiştirilebilir, evrilebilir hatta başka bir yol bile seçilebilir. Başarıyı ilginç kılan da budur. Bir noktadan başlar ancak günün sonunda çok farklı bir şeye evrilebilir. Ne de olsa hayal gücü ve bilgi dediğimiz etkenler yol boyunca etkilerini gösterecektir.

Bu macerada hem bilgi hem de hayal gücü tazelenmeyi ve canlı tutulmayı gerektirir. Hayal öldükten sonra başarının bir önemi kalmaz çünkü ölmüş bir hayal ölmüş bir başarı demektir, o andan itibaren bilgi önemini yitirir çünkü bilgi her ne kadar önemli olsa da tek başına hiçbir şey yapamaz. Ona bu yolda yön veren, yavaşlatıp hızlandıran hayal gücüdür. En önemlisi de şudur ki, insanoğlu bilgi konusunda bir sınıra sahiptir ancak hayal gücü kapsayıcı ve sonsuzdur. Öyledir ki hayal gücü ne sınır ne de yaş,dil,din,ırk tanır. Kısacası hayal gücünün bilgiyle birleştiğinde başarıyı getirdiğini söyleyebiliriz ancak Einstein’ın da dediği gibi: “Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir.”

(Visited 10 times, 1 visits today)