Sosyal medya, insanların görüşlerini, düşüncelerini ve yarattıkları içerikleri aktif olarak paylaşabildikleri bir ortamdır. Bu ortam, aynı zamanda kullanıcıların bir başka kişiyi “takip” etmesini, yani yaptığı yorumları veya yüklediği medyalardan haberdar olmasına olanak sağlıyor. Bu sayı, aynı zamanda o kişinin ortamdaki ününü ve popülerliğini etkiliyor.
Takipçi sayısını arttırmak, genellikle bütün kullanıcıların arzusudur. Bu noktaya ulaşmış olanlar ya orijinal içerik yaratanlardır, ya paylaştığı bir medya yüzünden kısa süreliğine popüler olanlardır, ya da gerçek hayatta ün kazanmış ve bu platformu bir içerik paylaşma ortamı gibi kullananlardır. Prestijli görünüşlerinden ve attıkları fotoğraflardan, hatta ağdalı dillerinden, başkalarının onlar gibi göründüklerinde aynı şekilde bu platform üzerinde ün kazanacakları düşüncesine kapılmalarına neden olabiliyor. Bu fikir, kişilerin şu anki durumlarını beğenmemekle birlikte özgüvenlerinde sıkıntılar yaratabilir. Ben kendim kişisel olarak sosyal medya topluluklarından uzak tutarım ve eğitim, komedi veya eğlence temalı içerik yaratan kişilerin sayfaları ile ilgilenirim.
Sosyal medya üzerindeki birine benzemeye çalışanlar, kendileri hakkındaki düşüncelerini karartırlar, sürekli olarak bir kıyaslamada bulunurlar. Bu benliklerini kaybetmiş kişiler, takipçi sayıları düşük ise psikolojik olarak kendilerini toplum içinde “görmezlikten geliniyormuş” olarak görebilirler ve nedenini sadece görünüşlerine ve düşüncelerine bağlamazlar, bu sayıya da bağlarlar. Sadece bu sayıyı arttırmak için her türlü yönteme başvurabilirler, kendini rezil etme, ortamda bir drama yaratma, hatta para vererek “sahte takipçiler” bile alabilirler.
Bu sayıya olan ihtiyaç insanların sadece karakterlerini kaybetmelerine ve perspektiflerini daraltmalarına neden olur. Hatta kendilerini kandırıyormuşçasına “Photoshop” gibi resim modifiye etme programlarına başvurup kendi görüntülerini manipüle edip bunu paylaşırlar. Bu noktada artık kişi, kendini kandırmaya başlamıştır ve sadece daha fazla takipçi için gerçek kendisini unutmuştur.
Bu nedenle sosyal medya kullanımı küçümsenmemeli ve bir psikolojik bağımlılık oluşturabileceği bilinmelidir. Bu durumu yaşayanlar ve inkar edenler gibi olmamak için başkalarına benzemeye çalışmamalıyız, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz.