Kendimize Değer Vermek

İnsan psikolojisi, her zaman iyi seviyede tutulmalıdır. Etrafımızda  yaşanan büyük ya da küçük olaylar psikolojimizi bozmaya yeterlidir. Psikolojiyle baş edebilmenin en iyi yolu sevilen işin yapılması ve rahatsızlık veren şeyden uzak durulmasıdır. Psikoloji hem davranışları hem de zihinsel süreçleri inceleyen , bunların altında yatan etkenleri sorgulayan bir bilim dalıdır. İnsanlar yaşadığı sorunları çevrelerine farklı koşullar altında sunarlar. Örneğin birinin mutlu olduğu bir şeye başkası mutlu olmayabilir. İşte insan psikolojisi bunların dışa vurulmasıdır.

Ä°lgili resim

Psikolojik bozukluklar ise bir kişinin davranış tarzında ve düşünce mantığında değişiklikler olmasıdır. Psikolojik bozukluklar kişilerin yaşamını kısıtlayabilir ve kişinin çevresine göre uyumsuz olmasını sağlayabilir. Örneğin:

  •   Şizofreni : Başkalarının duymadığı sesleri duyarlar.
  • Otizm : Bireyin iletişim kuramaması ve düşünememesi durumudur.
  • Bipolar Bozukluk : Abartılı duygulara sebep olur.
  •  Kişilik Bozukluğu : Duygusal, tepkisel ve sosyal boyutları etkileyen bir takım bozulmalardır.
  • Yeme Bozukluğu :  Akıl , vücudumuzun  görme şeklini bozar.
  • Panik Bozukluğu : Korkunun fiziksel  olarak kendini gösteren belirtileridir.

Yaşanılan psikolojik sorunların sebepleri ise :

  1. Travma : Burada çocukken yaşanılan travmatik bir olay kişide kalıcı hasarlar bırakır.
  2. Genetik Yapı : Daha önceden ailemizden biri örneğin depresyon geçirmişse bizimde geçirme olasılığımızın olduğunu anlatmaktadır.
  3. Çevresel Etkenler : Bir insanın ölümü , boşanmak ya da madde bağımlılığı da psikolojik bozukluğun çıkmasında rol oynar.

Her insan özel bir varlıktır . Dünyada onun aynısından olan başka bir kişi yoktur , o bakımdan kıymetimizi bilmeliyiz. Bazen kendimizi hayata çok fazla kaptırır ve yolumuzu kaybederiz. Böyle zamanlarda ise kendimizi rüzgarda bir oraya bir buraya savrulan yaprak gibi hissederiz. Sonuçta bizi motive eden bir amacımız yoktur , öylesine yaşıyoruzdur. İnsanların çoğu hayattaki amaçlarının mutlu olmak olduğunu söylüyor. Ama aslında insanların ihtiyacı olan şey huzurdur. İnsan üzülürken , sevinirken , ağlarken , huzurlu olmalıdır. Bazen kendimizi mutsuz hissettiğimizde , hayatımız ne kadar kötü diye düşünürüz. Başkaları mutluyken biz böyle olunca kendimizi farklı hissederiz. Ama her duyguyu yaşamak ayrı ayrı güzeldir . Bu aynı bir yıl içinde yaşadığımız birbirinden farklı dört mevsim gibidir. Her birinin artıları , eksileri vardır.  Ama hayat dediğimiz şey de aslında tüm duyguları yaşamaktır. Her şeyiyle kabul etmektir.

Ä°lgili resim

Huzurlu hissetmek için yapılabilecekler :

  • Pencereyi açıp , derin bir nefes almak sizi rahatlatır.
  • Akşam olduğunda lamba kullanmak yerine mum yakın.
  • Evde müzik açıp çılgınca dans edin . Bu sorunlarınızdan uzaklaşmanızı sağlar.
  • Doğayı izlemek sizi dinlendirir. Kuşların cıvıltısını dinlemek , rüzgarın esişine kendinizi bırakmak ruhunuzu dinlendirir.
  • Güneşi doğuşunu izleyin . Her günün yeni umutlarla geldiğini unutmayın.
  • İyilik yapın ama bunu karşılıksız yapın . Birisine iyilik yaptığınızda kendinizi önemli hisseder , bir şeyler yapabildiğinizi fark eder ve iyi hissedersiniz.
  • Suçlamayın, affedici olun . Çünkü affetmek içinizi rahatlatır ama affetmezseniz içinizde hep bir kin duygusu kalır ve bu hayatınız boyunca sizi yorar.

Başkalarının bize yaptığı yanlışlara çok sinirleniriz. Bunlar küçük ya da büyük şeyler olabilir. Ama aslında biz bunun  küçük ya da büyük olmasına değil de böyle bir şeyin olmasına üzülürüz . Sonuçta insanlar değer verdikleri insanlara kırılırlar. İnsanlar geçmişte yaşadıkları şeylere de  çok fazla takılıyorlar ve onları geçmişte de bırakmıyor , hala konuşuyorlar. Örneğin keşke şu kişi bana bunu dediğinde ben böyle cevap verseydim ya da keşke şunu yapmış olsaydım gibi. Aslında geçmişte bırakamadığımız şey pişmanlıklarımızdır . Geçmişi geçmişte bırakmalıyız yoksa bugünümüzü yaşayamayız . Hayatımızda hem iyiyi hem kötüyü kabullenmeliyiz. Sorunlarımızı çözmenin bir başka yolu ise  güçlü durmaktır. Ne demiş Nietzsche : ” Seni öldürmeyen şey seni güçlendirir.”

Kaynak :

psikolojik.gen.tr

aklinizikesfedin.com

www.falname.org

Beyhan Budağ’ın youtube kanalı

 

 

 

 

 

 

(Visited 351 times, 1 visits today)