Kendimize De Zaman Ayırmalıyız

Hepimizin hayatı boyunca ulaşmak istediği hedefler vardır. Gelecek hakkında hayaller kurup dururuz. Okumak, üniversite mezunu olmak, iyi bir kariyere sahip olmak isteriz. Herkesin tanıdığı, sevip saydığı, saygı duyduğu bir insanlardan olmayı hedefleriz. Bunun için okumak ve bir iş sahibi olmak gerekir genellikle. Ticaret yoluyla olmak isterseniz farklı bir durum tabii. Çok iyi arabalara binince veya lüks evlerde oturunca kimse sizin diplomanazına bakmıyor derseniz eğer işler farklı.

Herkesin kendine göre farklı farklı özel ve sosyal hayatı var. Kimimize göre bu sosyal hayat dışarıda gezmek, arkadaşlarınızla görüşmek, bir müzeye ve sanat atölyesine gitmektir veya evde aktiviteler yapmaktır. Ama her ne şekilde olursa olsun hepimizin bir sosyal hayatı mutlaka  var. 1.sınıftan 12.sınıfa kadar hatta üniversiteyi bitirene kadar ders çalışmak zorundayız. Öğrenci olmak; öğrenim görmek amacıyla herhangi bir öğretim kurumunda okuyan kimselerdir. Her öğrencinin birden fazla sorumluluğu vardır. Bunlardan en önemlisi de ders çalışmaktan başlar. Şu anda günlük hayatımızda ‘inek’ olarak adlandırılan öğrencilerin çok fazla sosyal hayatı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü o tip öğrencilerin öyle adlandırılmasının sebebi sürekli ders çalışmaları ve dışarıya çıkıp gezip eğlenmemeleri zaten. Sınıfın veya okulun en başarılı öğrencisi olmanıza gerek yok bence. Çünkü en iyi notlara sahip olduğunuzda sınıfta, sosyal hayatınıza zaman ayıramıyorsunuz. Özel hayatınız ne yazıkki yok denecek kadar az oluyor belki de. Çünkü tek yaptığınız evde oturup ders çalışmak oluyor. Ancak notlarınız normal ve ortalama düzeyde olduğunda hem çevrenize, arkadaşlarınıza, hem de en önemlisi kendinize zaman ayırabiliyorsunuz. Araştırmalara göre gün içinde aralıksız durmadan ders çalıştığınızda aldığınız verim azalmaktadır. Mesela bir sporla uğraştığınızda, gün içinde 2 saatinizi o spora ya da herhangi bir sanata verirseniz ve kalan saatlerde dersinize çalışırsanız aldığınız verimin çok fazla arttığını gözlemlersiniz. Yapılan araştırmalar sonucu sporla, sanatla, müzikle uğraşan çocukların, uğraşmayanlara kıyasla tüm hayatlarında daha başarılı olduğu görülmektedir.

Diğer becerileri öğrenmek ve onlara zaman ayırmak için boş zamana ihtiyacınız vardır. Artık yurt dışında çoğu üniversite öğrenci kabul ederken notların yanında ders haricinde herhangi bir şey ile ilgileniyor musunuz diye soruyorlar. Projelere katılıyor musunuz, sporla uğraşıyor musunuz, bir enstürman çalıyor musunuz diye bakıyorlar. Kendinize ve çevrenize zaman ayırıyor musunuz, ne kadar sosyal hayatınız var diye araştırıyorlar. O yüzden kendimize de zaman ayırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Evlendikten sonra eşinizin kendisine günde 2 saat 'kişisel zaman' ayırma isteğini nasıl karşılarsınız? - KizlarSoruyor

(Visited 29 times, 1 visits today)