Homo Sapiens, bir diğer adıyla modern insan ırkı, yaklaşık 300-350 bin yıl önce ortaya çıktı. Bu süreç boyunca her zaman kendini yeniledi, kendini geliştirdi ve her zaman bir adım sonrasını düşündü. Hayatta onu zorlayan şeylere karşı önlem aldı ve bunları pratikleştirmek amacıyla araç-gereçler üretti ve kendi insan gücünün üzerine bu eşyalar yardımıyla hayatını kolaylaştırdı. İnsanoğlunun kendini bu şekilde geliştirmesiyle beraber de, insanlar bazı konular üzerinde yoğunlaşmaya başladı. Bu sayede farklı konularda insanlar farklı kişilere danışabilirdi ve işler daha hızlı ilerlerdi. Zaten bu şekilde de meslekler ortaya çıktı.
Mesleklerin ortaya çıkmasıyla beraber, dediğim gibi insanlar belli başlı konular üzerinde yoğunlaşmaya başladı ve bu konular hakkında bilgi sahibi olarak, bunlardan para kazanmayı hedefledi. Bunun sonucunda ise bu insanlara işinin ehli yani ustası denmeye başladı. Bununla beraber de bugün konuşacağımız konuya gelelim. Görüş şu: “Herkesin bir ustası olmak zorunda değildir. İnsan bir öğretici olmadan da öğrenebilir.”. Açıkçası ben bu görüşe katılan kişilerdenim. Gelin, neden böyle düşündüğümü anlatayım.
İnsan, yukarıda da bahsettiğimiz üzere kendi kendini geliştiren ve her zaman yeni bilgiler öğrenmeye aç bir canlıdır. Bu öğrenmeye açlığı ile birlikte de kendi kendine yeni şeyler keşfedebilir. Bunun için bir usta gerekmez. Evet, bir usta yardımıyla belki de öğrenmesi daha kısa sürebilir ve daha kolay olabilir ancak bu demek değildir ki bu kişi bu konuyu kendi kendine kavrayıp öğrenemez.
Bu düşüncemi destekleyecek farklı bir nokta ile yeni bir paragrafta karşınızdayım. Şimdi sizden şunları düşünmenizi istiyorum. Homo Sapiens’teki ilk insanları, bu insanların izleyecekleri çok bir yol yoktu ve kendinden öncekilerden çok bir eser de kendilerine kalmamıştı. Dünya gibi zorlu bir yerde kendi başlarına yaşamayı öğrenmeliydiler. Onların ders alacak, onlara ders verecek bir ustaları yoktu tabii ki de. Bu sebeple kendileri öğrendiler, kendileri ustalaştılar. Buradan da kolay bir şekilde çıkarabiliriz ki, bir insan bir şeyi öğrenmek için yanında bir usta olması zorunlu değildir çünkü kendisi kendi kendine öğrenebilen ve kendini geliştirebilen bir canlıdır.
Yukarıdaki paragraflarda da anlattığım üzere, ne kadar bir insan usta yardımıyla bir işi belki de daha rahat ve daha hızlı öğrenebilecek olsa da, bu demek değildir ki kendi kendine öğrenemez. Kim bilir, belki de o ustadan daha da iyi teknikler üretip, kendince ustalaşabilir. Bu nedenle asla kendi başınıza bir şey öğrenemeyeceğinizi düşünmeyin çünkü herkes kendi kendinin ustası olmayı becerebilir ve bir şeyler öğrenebilir.