Kediler evlerimize nasıl geldi? Dünyanın en yırtıcı hayvanları nasıl şimdi evlerimizde? İşte bu garip soruların yanıtı burada.
Kediler geninin % 80’i kaplanlara kalan yüzdesi ise başka yırtıcı kedilere çekmiştir. Peki bu kediler nasıl evcilleşti? Nereden geldiler?
Aslında hala tartılışan bir konu. Kedilerin Mısır’dan geldiği ve orada evcilleştirildiği söylenmektedir. Kediler Antik Mısırda tapılan hayvanlardı. Her kedinin bir sahibi vardı. Mısırda bulunan mezar taşları kedi görselleriyle süslenmiştir. Bu tür mezarlıkların kendilere ait olduğu söylenmektedir.
Peki kediler nasıl Mısır’a geldiler. Eskiden Mısır’da tahıl çok önemliymiş. Ama akşamları fareler gelip yiyormuş. Vahşi kedileri ambarlarda nöbet tutmalarını sağlamak için oraya balık koyuyorlarmış. Kediler böylelikle insanların zararsız olduklarını anlamış ve zamanla evcilleşmeye başlamışlar. Peki kediler nasıl bütün dünyaya yayıldılar?
Kediler fare yakalayıcı diye tanınıyordu. Bütün dünyada da fare olduğu için her yerde ihtiyaç vardı. Dolayısıyla kediler ihtiyaç duyulan her yere götürüldü.
Kedinizi birkaç gün incelediğinizde pek de evcil olmadığını görürsünüz. Çünkü içlerinde hala bir yırtıcılık içgüdüsü bulunmaktadır. Örneğin kedilerin tırmanmaları. Kediler bu özelliğini Bulut leoparlarından almıştır. Bulut leoparları kedigillerin en iyi tırmanan kedisidir. Bulut leoparları tırmanır ve geri inebilme kabiliyetine sahiptir fakat evcil kediler sadece tırmanabilir. Çünkü Bulut leoparların pençeleri ters dönebilir ama evcil kedilerin pençeleri dönemez.
Bu yüzden evcil kediler tırmandıkları (yüksek) yerden inemezler.
Başka bir yönden bakarsak kedilerinizin hep koltuklara sürtündüğünü görebilirsiniz. Bu vahşi kedilerde de görülüyor. Bunun sebebi ”Buranın hakimi benim” demeleridir. Vahşi hayvanların bölgeleri büyüktür. Güçlü olan oranın hakimidir. Vahşi (büyük) kediler dışkılarını bırakarak veya ağaçlı bölgelerde ağacı tırmalayarak o bölgenin hakimi olduklarını göstermektedirler.
Vahşi (küçük) kediler ise genellikle bir yere kokularını bırakır. Evcil kedilerimizin bazıları koltukları tırmalar bazıları ise kokusunu bırakır. Bu olay kedinizin hangi kedinin geninden aldığına bağlıdır. Örneğin kediniz kokusunu bırakırsa benekli kediye çekmiş olabilir. Küçük vahşi kedilerin bölgeleri pek büyük olmaz ancak karakulak gibi küçük ama hızlı bir kedinin bölgesi sandığınızdan büyüktür. Eğer kediniz koltukları tırmalıyorsa bir jaguara çekmiş olabilir.
Her kedi zıpladığı zaman dört ayak üstüne düşer.
Kedi gibi dört ayak üstüne düştü diye de bir deyim vardır. Şansı yaver gitmek, çok şanslı olamak veya tehlikeli bir durumdan hiç zarar görmeden kurtulmak anlamına gelmektedir.
Bu seferki blog yazımı bitirmek üzereyken size naçizane fikrimi söylemek istiyorum: Bir kedimiz olsun şansımız yaver gitsin. Ya da şu soğuk kış günlerinde bir kediyi besleyelim ki bizim de zor günlerimizde başkaları bize yardım etsin.
Hoşça kalın!
- BBC The story of cats