Katı Yasalarla Barışçıl Bir Dünya Mümkün mü?

‘Daha katı yasalar daha barışçıl bir dünyaya mı yoksa daha fazla suça mı yola açar?’ sorusunun cevabı şahsi düşüncemde,toplumun ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Ne çok sert ne de çok gevşek olmalıdır. Fakat ayrı olarak insan psikolojisinde de olduğu gibi insanlar yasak olan şeyleri yapmaya daha meyilli olmaktadırlar. Zaten şiddet ve baskıyla hiçbir şeyi çözemeyiz.Ben barışın şiddetle,baskıyla ve katı kurallarla gelemeyeceği taraftarıyım. Barış bir varış noktası değildir,bir süreçtir. Eğer ki katı yasalar ya da idamlar gelirse bu sefer devlet sürekli suç işleyen taraf olabilir.Katı kurallar her zaman adaletsizliğe ve zorbalığa yol açar. Örneğin, Amerika’da idam cezası olan yerlerde idam cezası olmayan yerlere göre her zaman daha fazla cinayet gibi yüksek olmuştur.

Aynı zamanda bazen hayat ölümden daha ağırdır. Yaşamak,idam gibi cezalardan bazen daha ağır olur. Blogumun başında da söylediğim gibi insanlar yasak olan şeyleri yapmaya daha meyillilerdir. Basit laboratuvar ortamındaki psikolojik deneyde bile, insanların kendilerini bir şeyden zorla mahrum bırakmaya çalışmaları, onların o kendilerini mahrum bıraktıkları şeyi daha çok istemelerine sebep olur.Ve daha çok istedikçe insanların bu suçları işleme olasılığı artar. Bu nedenle ne kadar çok katı yasa konursa suç işleme oranı o kadar artacaktır. Türkiye’de de kitap yasaklarının daha şiddetli bir biçimde uygulandığı zamanlarda, insanların gizli gizli yasaklı kitapları elde etmeye ve okumaya çalıştığı da bir gerçektir. Bu da bahsettiğim duruma en büyük örneklerden biri olmaktadır. Aynı zamanda ülkemize zamanında twitter uygulamasının yasağı geldiğinde neredeyse tüm insanlar twitter uygulamasına giriş yapabilmek amacıyla DNS ayarlarını evininin duvarlarına, tozlu arabalarına yazması, yasağın getirdiği hem yaratıcı düşünme gücünü, hem de karşı hareketi doğal olarak daha çok harekete geçirişini görebiliyoruz. Hem yasağın getirdiği cazibe duygusuyla hem de bunu katı kurallarla birlikte yönettiğimiz takdirde, ne barışçıl bir dünya, ne de medeni bir toplum elde etmiş oluruz.

Elimizde kalan tek şeyler, zorbalık,adaletsizlik,artan suç oranları, ölen insanlar ve kötü bir devlet olur işte bunun için yasalar ne çok sert ne de çok gevşek olmalıdır. Çok gevşek yasalar yapılırsa da insanlar gereksiz bir rahatlığa kavuşacaklardır ve bunun olmaması amacıyla ortalama yasalar yapılmalıdır. Ortalama,toplumun ihtiyaçlarına uygun yasalar yapılırsa toplumda huzur,barış mütemadiyen devam edecektir. Yani kısacası bu konuda benim düşüncem, daha katı yasaların daha fazla suça yol açtığı ve huzuru bozduğu yönünde olmaktadır.

(Visited 136 times, 1 visits today)