Katı yasalar

Katı yasaların insanlık ve halk için zararları

     Katı yasalar hiçbir zaman nerde olursa olsun halkı kötü etkilemiştir buna verilebilecek en güzel örnek 80 darbesiyle başa gelen ve iki sene düren Kenan evren dönemi. Katı yasalar şuana kadar hiç iyilik getirmedi, ülkelerde zaten getirmek istemez, çünkü katı yasalar halkta muhalefeti arttırır ve halkta memnuniyetsizlik artar.           

    Peki bu katı yasalar nelerdir ve neden biz bunlara katı diyoruz. Bu yasalardan şöyle kısaca anlatmak gerekirse genelde insanların günlük hayatı hatta özel hayatına giren meseleleri dahi kısıtlamak mesela bir eve nedensiz yere sebepsiz yere girip arama yapmak ve oradaki insanlara silah doğrultmak. Ancak yasalar konusunda birazcık yumuşak ama tedbirli katı ama abartmadan olmak gerekir yasaları bir terazinin iki kolu gibi düşünebiliriz bir kola ne katı yasa koyarsak o zaman denge bozulur bir kola fazla yumuşak, katı olmayan yasa koyarsak denge yine bozulur bunun arasındaki dengeyi bulmak gerekir. Bu yasaları dengelerken ki en büyük sıkıntı şudur; halkın ahlak düzeyi ve suça ne kadar yatkın olup olmadığı. Mesela İsviçre’nin halkını ele alırsak halkının genelde zengin insanlardan oluştuğunu ve ya düzenli hayatı olan normal insanlar bundan dolayı oradaki yasalar birazcık daha yumuşak ve hatta İsviçre’nin nüfusundan fazla silaha sahip olmasına rağmen İsviçre’deki cinayet oranı neredeyse sıfırdır. Buna karşılık Amerika’da nüfusuna oranla o kadar olmasa da suç oranı Ohio, Detroit gibi şehirlerde yıllık suç istatistikleri diğer dünyanın diğer şehirlerine göre tavanı bulmuştur bundan dolayı buradaki yasalardan daha katı olması halk adına daha yararlıdır. Ama şimdi de şöyle bir sıkıntı doğdu halkın suça yatkınlık düzeyini nerden bileceğiz. Bunlarda eğitim seviyelerinden anlayabiliriz. Mesela Singapur eğitim açısından gelişmiş dışa dönük bir ülke yıllık suç oranı yüzde seksen beştir. Ülkenin eğitim düzeyi dışından halkın ne kadar dışardan haberdar olduğu da önemlidir. Buna örnek olarak ta Kuzey Kore örnek verilebilir kuzey Kore tamamen dışarıya çıkışın olmadığı bir yer ve halkın her zaman diken üstünde yaşaması gerekiyor çünkü halk en küçük şeyde kuşak cezası toplama kampları gibi  gibi ceza yöntemlerinin çok basit nedenlerle ceza yöntemi olarak kullanılması. Bu ceza yöntemleri ve katı kurallar fark ettiyseniz insanlar için daha ferah ve güzel bir hayat değil de kötü pis her zaman her şeyinize dikkat etmeniz gereken bir hayat bunların yanında bide bunlara itaat etme zorunluluğu.

      Katı yasalar neredeyse her zaman hiçbir işe yaramaz çünkü günümüzde insanlar üzerinden baskı kurmak muhalefetin artmasını ve sonraki sefere karşı tarafın daha güçlü bir yumrukla gelmesini sağlamaktan başka bir şey yapmaz.

(Visited 123 times, 1 visits today)