Katı Yasalar

Daha katı yasalar daha barışçıl bir dünyaya mı yoksa daha fazla suça mı yol açar? Benim düşünceme göre suça yol açar çünkü kimseyi sıkarak daha barışçıl bir dünya yaratamayız insanlar bu katı yasalardan insanlar korkarlar çünkü herhangi bir en küçük bir kötülük yaptıkları zaman bunun kendisi için hayatın artık bitebileceğini düşünür ve artık kendisinin ne yaparsa yapsın kurtulamayacağını düşünür ve öfkelenir, sinirlenir ve saldırmaya daha da kötülük yapmaya başlar. Bu korku nedir, doğduk anadan babadan kork, büyüdük okula gittik öğretmenden kork nedir ya bu korku hep kork hep korkinsan korkar ama hep korkarsa sonucunda daha sakin ya da daha masum olmaz aksine daha da öfkelenir çünkü artık bıkar.

 

Şimdi sizlere biraz da bu katı yasalarla yönetilen ülkelerden bahsedeyim ve sonra bunlar hakkındaki yorumlarımı beyan edeyim

 

Suudi Arabistan

Şeriat, tüm Suudi yasalarının temelini oluşturuyor ve yakın zamana kadar aşırı sert cezalarının uygulanması yaygındı.

Ülkede örneğin eşcinsel eylemler idamla cezalandırılabilir, ancak genellikle ceza kırbaçlama ve hapisle sınırlı kalıyor.

Kılıçla yapılan kafa kesme ve ampütasyonlar genellikle Cuma günleri öğle namazından önce kamuya açık şekilde yapılıyordu. Daha aşırı durumlarda, mahkum edilen kişi bazen infazdan sonra ibret olması için çarmıha da geriliyor.

Kanun ayrıca, kişisel yaralanma durumlarında “kısas” olarak bilinen göze göz cezasına da izin vermekte. Ancak bir cinayet kurbanının ailesi, genellikle kan parası karşılığında, hüküm giymiş bir kişiyi affedebiliyor.

İran

Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi de şeriata dayanıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var.

Yargıçların ikinci dereceden kanıtları tartmalarına izin veriliyor ve klasik şeriatın aksine İran büyük ölçüde hapis cezası veriyor.

Bununla birlikte, Şii devleti bir dizi katı şeriat cezası uyguluyor ve çok sayıda uluslararası insan hakları örgütü kırbaçlama, ampütasyon ve zorla körleştirme dahil olmak üzere zalimce ve insanlık dışı cezaları eleştiriyor.

Afganistan

Taliban 90’lı yıllarda şeriatın en acımasız cezalarını uyguluyordu. Birkaç gün önce ülkede yeniden yönetimi ele geçiren örgüt bu kez benzer uygulamaları gevşetebileceği mesajı veriyor ama dünya yine de endişeli.

Taliban rejimi, kadınları erkek refakatçi olmadan evlerinden bile çıkmasına izin vermeyen ve gözler dahil her yeri örten burka giydiren bir yaşam tarzı anlayışına sahip. Daha önceki beş yıllık iktidarları sırasında rutin olarak had cezaları da uygulandı.

Bunlar sadece birkaç örnekti fakat bildiğiniz üzere bu ülkelerde hep göç yaşanıyor ya da hep bir savaş yaşanıyor insanlara eğer çok fazla katı yasalar uygulanmazsa insanlar daha mutlu olurlar.

(Visited 125 times, 1 visits today)