Kariyerin Kapısı

           Sahip olduğum şirkete yeni bir çalışan alırken hangi kriterlere dikkat etmeliyim? bugün sizlerle bu konu hakkında konuşmayı hedefliyorum.

          Öncelikli olarak konuşmak istediğim konu eğer birisini işe almak istiyorsam, onlarda bulunması gereken özellikler şu şekilde olmalı ;

           1. İlk olarak bu işte ne kadar tecrübeli olduğuna ve ileride daha iyi neler yapabileceğine .

           2.Hangi kurum veya kuruluşlarda çalışmış olup ne gibi başarıları olduğuna.

İlgili resim

 

        3.Üreticiliğine ve yaratıcılığına , gelecekteki hedeflerine bakarım.

           4.Mülakata girdiği anda şirkete olan ilgisini gözlemlerim eğer şirketi incelemiyorsa bu benim gözümde o işi yeterince ciddiye almıyor demektir.

           5.Mülakatlarda cevaplanmasını beklediğim sorular genellikle şunlar olur ‘Neden bu işte çalışmak istiyorsun?’ ‘Bize neler katabilirsin?’ ‘İleri de kendini nerede görüyorsun? ‘. Eğer bu sorulara kendinden emin bir şekilde cevap verebiliyorsa o kişiyi kesin olarak işe alırım.

bir çalışanda neden yetenek aramalıyız ile ilgili görsel sonucu

          6.Yukarıdaki sorulara ‘ Bu iş dinamik ve hızlı aynı benim gibi’ ya da ‘ İleride kendimi bu işte iyice uzmanlaşmış ve bu ekibin lideri olarak görüyorum ‘ gibi cevaplar yeterli olacaktır.

          7.Daha sonra sonuç odaklı olup olmadığına, neden-sonuç ilişkilerine bakıp bakmadığını gözlemlerim.

          8.Sosyal yaşantısında neler yapıp yapmadığına, hobilerine

          9.Analatik düşünebiliyor mu ? Herhangi bir soruna karşın önlem alabilme becerisi var mı?

          10.Özgeçmişini inceleyerek belirli bir görüş elde edilmelidir , hareketleri dikkatlice gözlemlenmelidir.

           11.Onda işimize yarayacak neyin olduğuna bakılmalı, işimizle ilgili olmayan eksiklerine değer verilmemeli, özelliklerini abartıyor mu ?Yoksa ‘iş konusunda daha öğrenmem şeyler var diyor mu ?

bir çalışanı işe alırken nelere dikkat edilmeli ile ilgili görsel sonucu

           12.Ekiple birlikte seyahat edebiliyor mu ? Ekibin bir üyesi gibi davranıp, ekibini benimsiyor mu ? Girişim ruhunu doğru bir şekilde anlıyor mu ?

            13.Mülakata veya herhangi bir görüşmeye giderken saç veya sakalına, kılık ve kıyafetine dikkat edip etmediğine , Bu işi gerçekten ciddiye alıp almadığına?

             14.Yapılacak görüşmeler güncel konuşmalarla başlanmalı ve pozitif bir hava yaratılmalı, bu çalışanı işe almada kolaylık sağlayacaktır.

İlgili resim

             15.Bazen de aslı aradığımız şey ‘YETENEK’ olmalıdır ,

         Sonuç olarak önemli olan etkenlenlerden birisi de kişinin ‘doğru’ sunun ne olduğudur.İşi veya mesleği kişiye yaşamak istediği hayatı yaşatıyorsa o kişi doğru işi yapıyordur. İşine zevkle giden , kendini işine kaptıran, işte zamanın nasıl geçtiğini unutan kişi işini seviyordur ve elbette hayat gül bahçesi değil, iş hayatında birçok zorluklar var. Her an her şey yaşamak istediğiniz gibi yaşanmıyor. Öte yandan kişi bu zorlukların karşısında yılmadan devam edecek gücü kendin de buluyorsa o dillere destan bir çalışandır.Motivasyon dayanıklılık sağlar.

 

kaynakça: http://www.kariyer.net/ik-blog/tecrubesiz-adayi-ise-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/

 

 

 

 

 

 

(Visited 107 times, 1 visits today)